Vuurdoop in het oefencentrum

24 april 2023

Omar, brandweervrijwilliger in opleiding

Inmiddels zijn we al drie maanden gevorderd met de opleiding. De eerste examens zijn achter de rug. In de eerste periode lag de nadruk voornamelijk op het levensreddend handelen. De volgende module is brand.

Afgelopen week was het eindelijk zover. Vroeg in de morgen gingen we op weg naar het oefencentrum op de Maasvlakte in de tankautospuit. De dag stond in het teken om nader kennis te maken met vuur, een letterlijke vuurdoop. Niemand had nog een idee wat ons exact te wachten stond. Het advies vooraf was om goed te blijven hydrateren.

Omar is bluspak in de tankautospuit

Eenmaal aangekomen kregen we een korte briefing en deden wij onze bluskleding aan. Vooraf werden wij er weer op gewezen om voldoende drinkwater bij ons te hebben. Achteraf gezien geen overbodig advies.

Omgekleed en wel zetten we de eerste stappen richting het oefencentrum. Het oefencentrum is een groot nagebouwd industrieterrein, waarbij de sporen van vuur goed zichtbaar waren. Het leek op het terrein waarin ik uren doorbracht in mijn tienerjaren tijdens het spelen van talloze potjes Call of Duty. In plaats van een joystick in mijn handen had ik vandaag een straalpijp vast. Gedurende de dag hebben we diverse inzetten gedraaid.

 

Op weg naar de vuurdoop 

Een van de meest indrukwekkende oefeningen van de dag was het ervaren van het ontsteken van rookgassen in een zogenaamde flashover container. Een flashover is een gevaarlijke situatie waarbij een rooklaag tot ontbranding komt. We namen zittend plaats in de container met ademlucht op. In deze container was een apart compartiment ingebouwd waarin een aantal houten pallets stonden die vervolgens werden aangestoken. Hierop volgend werd de deur gesloten.

Wat er gebeurt, is dat in deze opstelling rookgassen ontwikkelen. Door het openen van de deur komt er zuurstof bij, wat zorgt voor een ontsteking van de rookgassen. Hierbij werd de hele container gevuld met vlammen die met een bulderend geluid over ons heen rolden. In het vuur zag ik de meest prachtige patronen over het plafond dansen. Het was haast magisch, wat heel tegenstrijdig klinkt als je je bedenkt dat ditzelfde vuur zoveel leed met zich mee kan brengen. Het hele proces werd een aantal keer herhaald. Telkens wanneer de rookgassen zich ontstaken, werd je begroet met een gloeiendhete deken die zich om je lichaam heen vouwde. Een indrukwekkende beleving, maar tegelijkertijd ook afzien vanwege de enorme hitte. We deden dit om te oefenen met hitte en het herkennen van het ontstaan van een flashover. 

Met bluskleding zwart van het roet liep de dag op zijn einde. Liters zweet armer, maar weer een ervaring rijker keerden we allen voldaan huiswaarts.

Word brandweervrijwilliger bij Brandweer Haaglanden!

Wil jij brandweervrijwilliger worden bij Brandweer Haaglanden? 

Hier vind je meer informatie

Werken bij de VRH