"Wanneer er meerdere ambulances nodig zijn, wordt de OvDG gealarmeerd"

30 november 2021

Ron, Officier van Dienst Geneeskundig

Ron werkt sinds 2008 voor de VRH en werkte voor die tijd al samen met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Hiervoor zat hij namelijk 25 jaar lang bij de ambulancedienst. Dit betekende dat hij met onregelmatige werktijden te maken had. Om meer regelmaat in zijn leven aan te brengen, maakte Ron de switch naar de VRH waar hij nu als Beleidsmedewerker Risicobeheersing binnen de GHOR werkt. Toch snakte Ron ernaar om weer met ‘de poten in het klei te staan’ en koos hij ervoor om naast zijn kantoorfunctie de piketfunctie ‘Officier van Dienst Geneeskundig (OvDG)’ te doen. Maar wat doet een OvdG precies? Ron legt het uit.

Portretfoto van Ron

Informatie verzamelen en zorg faciliteren

“Als OvDG zie je mij in een gele auto rondrijden, maar ik doe niet aan patiëntenzorg. Wanneer er meerdere ambulances nodig zijn, wordt de OvDG gealarmeerd. Bij grootschalige incidenten of evenementen houd ik het zorgproces in de gaten waarbij ik de geneeskundige hulpverlening leidinggeef, coördineer of faciliteer. Zodra er een incident of evenement plaatsvindt, heeft dat namelijk mogelijk inbreuk op de continuïteit van de zorg. Als mijn pager afgaat, is het eerste wat ik doe informatie verzamelen om een beeld te kunnen vormen. Ik stel mijzelf vragen als: Waar komt de zorg door dit incident eventueel in de problemen? Wie zijn erbij betrokken en is er opvang nodig? Heb ik dadelijk tien patiënten die ik in ziekenhuizen moet onderbrengen? Kan dat ziekenhuis het aan? Om grote incidenten en evenementen goed te laten verlopen, is er ook afstemming met andere partners, zoals de brandweer, politie en de gemeente nodig. Eén keer in de zes weken heb ik een week lang piketdienst. Als OvDG ben ik in die week 24/7 beschikbaar en blijf ik ook mijn reguliere werk doen.”

Een unieke ervaring

“Een van de momenten die mij voor altijd bijblijft, is de Nuclear Security Summit (NSS) Conferentie die in 2014 in Den Haag plaatsvond. Het was een grootschalig evenement waarbij we voorbereid moesten zijn op eventuele incidenten. Op deze locatie liepen alle belangrijke wereldleiders rond, dus hoe zorg je voor goede medische zorg in een gebied dat extreem beveiligd is? We waren lang bezig met een goed plan te ontwikkelen. Dat lag aan de grote omvang van het evenement, maar ook aan het nieuwe ervan. Het was iets unieks. We hebben ontzettend veel hulpverlening gereed gemaakt. Ondanks dat het uiteindelijk niet nodig was om medische zorg in te zetten, hebben we hier toch enorm veel van geleerd. Om iets goeds neer te kunnen zetten, merk je hoe belangrijk het is om samen te werken. Alleen kun je niet veel, maar met z’n allen kun je een heleboel, omdat je op elkaar kunt inspelen en daar zit de kracht. Ik hoop dit werk nog lang te kunnen doen!”

Werken bij de VRH