"Wat betekenen onze bevindingen concreet voor de brandbestrijding?"

18 augustus 2021

Ron en Edwin, piket Preventie Inspecteur van Dienst

Ron en Edwin werken bij de afdeling Risicobeheersing van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH). Daarnaast vervullen ze beiden de piketfunctie van Preventie Inspecteur van Dienst. Een veelzijdige functie, waarbij zij onder andere bevelvoerders en officieren van dienst adviseren op het gebied van bouwkunde en installatietechniek. Denk aan de mogelijkheid tot uitbreiding van branden. Ze noemen zichzelf een preventieve spin in het web.

Bij de afdeling Risicobeheersing werken beide mannen op diverse werkvlakken aan het adviseren van externe partners op het gebied van brandveiligheid. Waar Ron zich voornamelijk bezig houdt met evenementen, bezoekt Edwin panden om deze te controleren en adviseren op brandveiligheid. Ze hebben vanuit hun opleiding en jarenlange ervaring veel kennis opgedaan over gebouwen, installatietechniek en de organisatie rondom brandveiligheid. Onmisbare kennis voor hun rol als Preventie Inspecteur van Dienst. Daarbij hebben ze nauw contact met de gemeentelijke instanties.

Ron en Edwin bij de brandweerauto

Bouwkundige vertaalslag maken

“Als preventie inspecteur van dienst kom je ter plaatse bij, meestal grote, branden of onveilig situaties met betrekking tot brandveiligheid. We doen daar op verzoek van de Officier van Dienst of van Team Brandonderzoek een inspectie op het brandadres. Samen met een collega van Bouw- en Woningtoezicht inspecteren we de buitenkant van het pand, ondersteund door documentatie uit onze online archieven. We kijken onder andere naar het bouwkundige deel van een pand: bouwkundige kenmerken, materialen en brandcompartimenten. Wij vertalen die vervolgens naar de brandweer: wat betekenen onze bevindingen concreet voor onze brandbestrijding?” vertelt Edwin.

Ondersteunend in nafase indicent

Ron vult hem aan: “Daarnaast worden wij opgeroepen bij bepaalde incidenten om te helpen in de nafase. Zo stonden we pas bij een brand bij een school. Hier liepen collega’s aan tegen een aantal praktische zaken over de sprinklerinstallatie en de toegang tot (bepaalde gedeelten) van het gebouw. In onze rol nemen wij dan contact op met de school, enerzijds om dit direct op te lossen en anderzijds om hen te adviseren hoe we dit in het vervolg beter kunnen organiseren. Bijkomend voordeel dat wij dit doen, is dat de ingezette brandweereenheden dan weer terug naar de kazerne kunnen. Vanaf dat moment zijn ze weer inzetbaar voor andere meldingen!”

Samenwerking met andere partners

De PreventieInspecteur van de brandweer werkt veel samen met andere partijen, zoals gemeenten en de politie. Als er bij een melding twijfels zijn over de brandveiligheid van een pand, worden de mannen via de meldkamer opgeroepen. “Denk bijvoorbeeld aan personen met ernstige verzameldrift. We krijgen met enige regelmaat een verzoek van de gemeente om mee te gaan naar een inspectie. Kan de brandweer in zo’n overvol huis haar werk nog goed verrichten? Kunnen we bij de gaskraan om deze dicht te draaien? Is het met zoveel brandbare objecten in huis, we noemen dat vuurlast, wel veilig voor buren als er brand uitbreekt? Ook voor dit soort situaties komen wij ter plaatse.”

Verlengstuk van reguliere werkzaamheden

Een behoorlijk gedeelte van de werkzaamheden van een preventieinspecteur vindt in geplande vorm ook plaats bij de afdeling Risicobeheersing. “De brandweer bezoekt met een vaste cyclus panden in onze regio om deze te controleren op brandveiligheid, op basis van de vergunning die op de panden zit. Ook adviseren we de gebouweigenaren hoe ze de brandveiligheid op een hoger niveau kunnen krijgen. Met name dit stuk advisering doen wij in onze piketfunctie, maar dan bij incidenten. Je kunt ons echt zien als een 24/7 vertegenwoordiging van de afdeling. Soms krijgen we ook meldingen die onze collega’s tijdens de reguliere werkuren kunnen oppakken.” licht Ron toe.

Piket bij de brandweer

Er zijn verschillende piketfuncties bij de VRH, zoals officier van dienst, woordvoerder en adviseur gevaarlijke stoffen. Piketfunctionarissen hebben een reguliere baan op kantoor en draaien om de zoveel weken een piketdienst. Op dat moment zijn zij 24/7 oproepbaar om hun piketrol te vervullen bij incidenten.

Werken bij de VRH