Wat beweegt jou?

22 juli 2021

Ontwikkelingen in de wereld gaan onverminderd door, dus moeten wij als mensen ook vooruit blijven gaan. Veranderingen zijn vaak eng, we zijn bang voor het onbekende en we houden ons vast aan rituelen en routines waarin we ons veilig waden. Ieder mens zou eigenlijk altijd in beweging moeten zijn, zowel fysiek als mentaal. Hierbij kun je gedreven worden door interne drijfveren en externe factoren.

Brandweer als inspirator

Voor mij is de vrijwillige brandweer een goede stok achter de deur als motivatie om te blijven ontwikkelen. Misschien is het vak niet voor iedereen weggelegd, maar ik geloof erin dat het voor meer mensen binnen handbereik ligt, dan dat je je misschien realiseert.

Iedere brandweervrijwilliger weet als geen ander dat een mens in beweging moet blijven. Dit is cruciaal voor het werk bij de brandweer, maar het kan ook van onmetelijke waarde zijn daarbuiten. Als vrijwilliger ontwikkel je jezelf in de praktijk bij inzetten tijdens een incident en oefenavonden. Je werkt in een groep aan je social skills en aan teambuilding. Lig je weer eens lekker op de bank en denk je achteraf: “Eigenlijk had ik toch moeten gaan sporten?” De vrijwillige brandweer is daarvoor een goede motivator. En wat mooi meegenomen is: ook buiten je werk bij de vrijwillige brandweer kun je levensreddend optreden, bij je hoofdwerkgever (je vaste werk) kun je vaak flexibeler omgaan met veranderingen en je bent door het brandweerwerk weerbaarder en beter bestand tegen stress.

Als brandweerman/-vrouw moet je in verschillende noodsituaties accuraat optreden. Die kennis – zoals het bestrijden van een vuurhaard in een woning – bezit niet iedereen. Het is geen rocket science, maar je moet het wel tot je nemen en correct kunnen uitvoeren in de praktijk. Misschien wel wat voor jou, als jij – net zoals ik – iemand bent die zich wil blijven ontwikkelen en laten inspireren!  

In ontwikkeling blijven

Binnen de vrijwillige brandweer ben je niet uitgeleerd wanneer je je eerste diploma op zak hebt. Behalve vakbekwaam blijven, kun je ook doorgroeien. Wellicht vind je het besturen van een brandweervoertuig interessant? Of wil je je je verdiepen in het omgaan met gevaarlijke stoffen, oefeningen organiseren ensceneren, je inzetten bij hoogte-assistentie, technische hulpverlening of ambieer je juist een leidinggevende functie… er zijn veel mogelijkheden.

Het werkveld van de brandweer vraagt om inzet in onvoorspelbare en chaotische situaties waarbij je het hoofd koel kunt houden. Het vraagt om een onzelfzuchtige levensinstelling. Dat maakt een brandweermens bijzonder en zorgt ervoor dat ik als brandweervrijwilliger iedere dag weer de motivatie heb om letterlijk én figuurlijk in beweging te komen. Ik hoop dat mijn beweegredenen jou ook in beweging brengen.

Brandweerman Gideon poseert naast brandweerwagen