Mentaal moet je er goed bij zijn, anders kun je het niet verwerken

17 mei 2019

Wie hebben we voor ons?

‘’Voordat ik bij de brandweer kwam ben ik 5 jaar lang sportinstructeur geweest. Ik doe dit werk nog steeds, maar wel op een lager pitje. En ja, nu inderdaad de overstap naar de brandweer. Vandaag rond ik de opleiding Manschap A af (opleiding tot brandweerman). Deze opleiding duurt 9 maanden. De hulpverleningsdienst sprak me altijd al aan. In de sportbranche werk ik altijd alleen, maar ik merkte dat ik echt een teamplayer ben. Ik wil graag iets betekenen voor de medemens. Bij de brandweer komt het allemaal samen: dienstverlening, sport én het werken in een team.’’

Brandweerman Wesley voor brandweerwagen

Wat doe je tijdens de opleiding?

"De opleiding bestaat uit theorie en praktijk. Vanaf de eerste dag ben ik meteen begonnen met stagelopen bij kazerne Laak. Je stapt dus meteen de praktijk in. Ik draaide vanaf die dag ook al 12-uursdiensten mee. Een brandweervoertuig rukt met zes man uit en ik kon als zevende man mee. Je kijkt mee, je stelt vragen én als je de module ‘brand’ gehaald hebt mag je ook daadwerkelijk mee naar binnen om brand te blussen.

Iedere situatie is anders en dat maakt het beroep ook zo mooi. Je bent nooit uitgeleerd. In het begin denk je alleen aan brand en dienstverlening, maar er komt zo veel meer bij kijken. Denk onder meer aan het assisteren van het ambulancepersoneel, gaslekkage, liftopsluiting en wateroverlast. We hebben tijdens de opleiding drie modules behandeld: brand, technische hulpverlening en incident gevaarlijke stoffen. De basis hebben we in de opleiding gehad en tijdens het werk breng je alles in de praktijk."

Beëdiging brandweerman Wesley onder toeziend oog van de collega's

Hoe belangrijk is het om je mentaal en fysiek fit te houden?

"Hoe vaker je dingen meemaakt hoe ‘normaler’ het wordt. Je kan hierdoor een muur voor jezelf opbouwen. Uiteraard moet je ook fysiek fit zijn voor het vak. Ik vind sporten geweldig en ik doe dit dan gemiddeld ook vier keer in de week. Maar mentaal moet je er goed voorstaan, anders kan je bepaalde situaties niet verwerken. Als we terugkomen van een incident praten we vaak na over wat er precies gebeurd is. Ook voor jezelf kan dit verlossend zijn. Hoe hebben we gehandeld, wat kan de volgende keer beter of anders? Dit helpt om mentaal fit te blijven. Dit is ook nodig, want we hebben met heftige incidenten te maken in ons werk. Denk bijvoorbeeld aan zelfmoordpogingen of dodelijke slachtoffers."

Waarom zou je voor dit vak kiezen?

"Als je hart bij de brandweer ligt en je wilt graag mensen helpen, dan absoluut. Ook heb je een heel afwisselende baan. Elke dag is anders en je weet niet wat er gaat gebeuren. Ook zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Eerst ga ik een paar jaar als brandweerman aan de slag en mezelf verder ontwikkelen. Op de langere termijn denk ik dat ik het leuk vind om mensen op te leiden. Als je iets wil, kan je het zeker bereiken."

Brandweerman staat voor brandweerauto

Werken bij de VRH