Bevelvoerder versus dirigent

13 oktober 2021

Als muzikant zie ik veel gelijkenissen tussen mijn hobby en mijn werk als brandweerman. Tijdens de bevelvoerdersopleiding word je als het ware opgeleid van muzikant tot dirigent. Als bevelvoerder ben jij namelijk de dirigent van jouw orkest van brandweermannen en -vrouwen en het incident zelf is het muziekstuk.

Laatst hadden we ons eerste bevelvoerdersexamen. Het werken naar een examen, het vakbekwaam worden zoals dat zo mooi genoemd wordt, voelt als het instuderen van een muziekstuk. Vaak oefenen en repeteren, af en toe een foute noot, hier wat sterker, daar meer opletten op het tempo, zorgen dat het hele orkest samenwerkt en in harmonie is. Als bevelvoerder moet je dat tempo bepalen, jij bepaalt wie, wanneer en hoe ingezet wordt. Jij bent de dirigent.

Gespannen en zenuwachtig rij ik richting de examenlocatie, waar ik tijdens mijn allereerste optreden het ingestudeerde stuk tot uitvoer zal brengen. Ik word getoetst op mijn optreden als bevelvoerder tijdens een ongeval met gevaarlijke stoffen. Wellicht herken je het volgende: je bent van plan een nieuwe auto te kopen van een bepaald merk en model, opeens zie je die auto overal rijden. Terug naar mijn autorit, ineens zie ik overal vrachtauto’s rijden die gevaarlijk bijtende, giftige en brandbare stoffen vervoeren en ik beeld me in dat ze betrokken raken bij een ongeval waar ik als eerste bevelvoerder aankom. Ik voel de spanning in mijn lichaam stijgen.

Het examen doen, dat doet wat mentaal en fysiek met een bevelvoerder in opleiding. Het brengt de nodige onrust in mijn lijf en leden. Op de één of andere manier hebben ontelbare scenario’s besloten om de laatste paar dagen zowel overdag als in de nacht af te spelen in mijn hoofd. Gespannen sta ik klaar voor mijn optreden, ik tel af voor mijn ingestudeerde muziekstuk en dirigeer mijn brandweercollega’s door het incident. Ik sla het stuk af met het nader bericht: incident meester. Met één of twee foute nootjes, heb ik al met al een geslaagd optreden neergezet.

Brandweerman Christiaan poseert voor brandweerwagen met blusslang op zijn schouder