Brandweer Haaglanden: meer dan alleen blussen

Brandweer Haaglanden verzorgt de brandweerzorg in negen gemeenten: Den Haag, Delft, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer, Wassenaar, Westland en Midden-Delfland. Bij brandweerzorg denk je waarschijnlijk direct aan het blussen van branden en aan incidenten met gevaarlijke stoffen. Maar we doen veel meer dan dat…

Vier kerntaken brandweer

De brandweer heeft vier kerntaken: brand, technische hulpverlening, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen en waterongevallenbestrijding. Alle brandweermensen, beroeps en vrijwillig, in heel Nederland zijn opgeleid om dit soort incidenten te kunnen bestrijden.

Brand

Van brand in een woning tot brand in een ondergrondse container en van een natuurbrand tot automatisch brandmeldingen bij bijvoorbeeld zorginstellingen. Is er een brand(gerucht)? Dan komen onze mensen je uit de brand helpen. Dat doen zij met diverse voertuigen en specialismes.

Technische hulpverlening

Denk bij deze kerntaak aan het verlenen van hulp bij (grootschalige) verkeersongevallen, maar ook het bevrijden van mensen die opgesloten zitten in een lift. Is de vraag: ‘Hoe gaan we deze klus klaren?’, dan kun je rekenen op de brandweer. We beschikken over de juiste kennis, materialen en het improvisatievermogen om de steeds wisselende incidenten met beide handen aan te pakken.

Incidentbestrijding gevaarlijke stoffen

Van gaslekkages en gedumpt drugsafval tot incidenten met asbest. De brandweer heeft de juiste kennis en materialen paraat om incidenten te bestrijden en erger te voorkomen.

Waterongevallenbestrijding

Nederland is een waterrijk land. Dit betekent dat er regelmatig ongelukken gebeuren in en op het water. Als waterongevallen verder van de kant zijn of het water dieper is, werkt de brandweer met oppervlaktereddingsteams of duikteams.

Meldkamer Brandweer

De meldkamer is het kloppend hart van de organisatie. Hier komen de meldingen binnen van mensen die het (niet-)spoednummer bellen. Van spoedmeldingen waarbij je telefonisch slachtoffers van brand naar buiten moet begeleiden tot en met het afhandelen van automatische brandmeldingen. Daarnaast komen er op de meldkamer meldingen binnen van ketenpartners zoals Eneco, Stedin, ProRail en andere meldkamers. De uitspraak ‘elk incident begint bij de meldkamer’ is wat ons betreft een kloppende uitspraak.

Brandweerzorg: het mede mogelijk maken van brandweerwerk

Brandweerman: dat ben je niet zomaar. En met een goede en efficiënte brandweerinzet gaat een forse voorbereiding gepaard. Achter de schermen van het brandweerwerk hebben wij de afdelingen  Operationele Voorbereiding, Vakbekwaamheid en Risicobeheersing.

Operationele Voorbereiding

Dit team houdt zich bezig met dat wat nodig is om de brandweerzorg op straat mogelijk te maken. Van informatiesystemen in de voertuigen tot en met het ontwikkelen en herzien van inzetprocedures.

Vakbekwaamheid

Deze afdeling zorgt voor het vakbekwaam worden en blijven van de ruim 800 operationele brandweercollega’s binnen Brandweer Haaglanden. Met andere woorden: deze mensen leiden collega’s op en zorgen dat de collega’s op niveau blijven. Denk hierbij aan brandweermannen en -vrouwen en aan piketfunctionarissen zoals Officieren van Dienst, adviseurs Gevaarlijke Stoffen en woordvoerders Brandweer.

Risicobeheersing

Dit is het brandweeronderdeel dat zich als veiligheidsadviseur inzet om incidenten en branden zo veel mogelijk te voorkomen en - voor wanneer het toch mis gaat - de effecten op inwoners, de omgeving of gebouwen te beperken.

Uniek kijkje achter de schermen

Bekijk deze video voor een uniek kijkje achter de schermen bij Brandweer Haaglanden:

""

Meldkamer Brandweer

Benieuwd naar (het werk van) de meldkamer? Naar wat zij doen, wie er werken en hoe je meldkamercentralist wordt?

Lees meer
""

Word beroepsmanschap bij Brandweer Haaglanden

Wil jij beroepsmanschap worden bij Brandweer Haaglanden? Houd dan deze website in de gaten. Ieder jaar werven wij nieuwe collega's. Wie weet ben jij wel onze nieuwe collega!?

Lees meer
""

Word vrijwilliger bij Brandweer Haaglanden

Zoek je naast je vaste baan een stoere en afwisselende baan waarin je werkt onder niet alledaagse omstandigheden? Word dan vrijwilliger bij Brandweer Haaglanden.

Lees meer
""

Werken op kantoor

Al onze medewerkers, operationeel èn van kantoor, zetten zich elke dag in voor een (brand)veilige regio Haaglanden. Kom jij ons versterken? 

Bekijk de vacatures
""

Onze kazernes

Brandweer Haaglanden heeft 23 brandweerkazernes verspreid over negen gemeenten. Vind hier een overzicht van de kazernes en hoe je hen kunt volgen. 

Lees meer
""

Brandweer.nl/Haaglanden

Wil je meer weten over Brandweer Haaglanden? Over onze kazernes, specialismes en over de opleiding tot brandweerman (beroeps en/of vrijwillig)? 

Lees meer