Brandweercollega Brigitte uit Suriname bezoekt Brandweer Haaglanden

27 mei 2019

De samenwerking met Suriname is in 2017 ontstaan vanuit een werkbezoek van de commandant van Korps Brandweer Suriname aan Brandweer Haaglanden. Vanaf dat moment is gekeken hoe beide brandweerkorpsen elkaar kunnen versterken. Enerzijds met overtollige en gebruikte spullen en anderzijds met vakkennis. Denk bijvoorbeeld aan oude meubels, kleding en het beschikbaar stellen van lesmateriaal en procedures. In Suriname is er geen landelijke brandweerschool. Daarom zijn zij deels afhankelijk van Nederland, ook in verband met de taal.

B

Voor Brandweer Haaglanden is het een mooie kans om de collega’s in Suriname te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ruim 1.100 Surinaamse collega’s veiliger kunnen optreden tijdens incidenten. Het geeft ons brandweerkorps een mooie inkijk op hoe het werkt in Suriname. Ook met zeer beperkte middelen en materialen doen zij er alles aan om brandweerzorg te leveren. Daarnaast is een inkijkje in de Surinaamse cultuur en gemeenschap een mooie bijkomstigheid. In Haaglanden woont namelijk een grote populatie Surinamers. Dit is de eerste keer dat brandweercollega’s uit Suriname meelopen met collega’s uit Nederland. Het is goed en leerzaam om met elkaar over het brandweervak te praten, te kijken waar de verschillen én overeenkomsten zitten en waarom we de dingen doen die we altijd doen.

Brigitte aan het woord

"Al negen jaar lang werk ik bij de brandweer in Suriname. Ik ben in 2010 begonnen. Het is eigenlijk een bijzonder verhaal hoe ik bij de brandweer terechtgekomen ben. Op mijn werk sloeg ik de krant open en zag ik een vacature bij de brandweer. Maar helaas: het was de laatste dag dat ik kon solliciteren en ik had geen tijd. Op dat moment kwam er een man binnenlopen en we raakte aan de praat. Ook de vacature kwam ter sprake. Hij zei: "Weet je wat? Pak een papier en schrijf je gegevens op". Ik heb uit mijn hoofd alles opgeschreven en hij gaf hem mijn gegevens. Wat kon ik verliezen? Ik heb het gewoon gedaan. Na een paar maanden kreeg ik een telefoontje met goed nieuws. Ik was zó blij. Daar is het allemaal begonnen.’"

Hoe is het werk in Suriname en wat zijn de verschillen als je kijkt naar Nederland?

"Leuk, dynamisch. Ik houd niet van statisch werk. Ik wil graag dingen meemaken en ik houd van uitdaging. In Suriname hebben we veel grasbranden, vuilbranden én bosbranden. Met vuilbranden bedoel ik dat inwoners vuil verbranden langs de kant van de weg, op eigen terrein of ergens anders. Bijvoorbeeld bladeren van de boom die gevallen zijn op hun erf. Buren hebben dan last van de rook en bellen de brandweer. Op dit moment is het wat rustiger met brand in Suriname, dit komt door het regenseizoen.

Ik zie heel veel verschillen als ik kijk naar Nederland en Suriname. Bijvoorbeeld de infrastructuur en gebouwen. In Suriname is er veel minder hoogbouw. Ook in de werkwijze zie ik veel verschil. Toen ik hier kwam viel het mij meteen op dat jullie heel georganiseerd en een rijk land zijn. Ik zie dus ook veel verschil in materiaal. Jullie beschikken over betere en nieuwe materialen dan in Suriname. De voertuigen zijn ook meer bepakt. We krijgen gebruikte spullen van Brandweer Haaglanden, bijvoorbeeld uitruk- en kazernekleding. Daar zijn we heel blij mee."

Wat verwacht je van dit bezoek en wat staat er op de planning?

"Ik ben heel nieuwsgierig ingesteld. Ik wil graag weten hoe dingen in elkaar steken. Ik loop twee weken mee met de uitrukdienst. Ik ben samen met drie andere collega’s en die zijn geplaatst op andere afdelingen. Ik heb nu al heel veel geleerd. Ik vind de samenhorigheid top hier. Alles wordt samengedaan. Eten, opruimen en alles met een lach. Hier is het ook een stuk minder hiërarchisch. Het is er wel, maar iedereen wordt gelijk behandeld."

Werken bij de VRH