Brandweerman op kantoor

03 februari 2020

De komende maanden worden bij de brandweerkazerne in Monster nieuwe brandweermannen en -vrouwen opgeleid. De opleiding bestaat uit twaalf cursisten. Eén daarvan is Frank Juijn, junior beleidsmedewerker bij de afdeling Operationele Voorbereiding (OV) van Veiligheidsregio Haaglanden. Maar waarom dan toch de opleiding Manschap?

Dagbezetting

“De bezetting van de vrijwillige kazernes is overdag soms lastig in te vullen”, vertelt Frank. “De huidige vrijwilligers werken soms buiten het dorp, op afstand van de kazerne en kunnen daardoor niet op tijd bij de kazerne zijn als er een uitruk is. Daarom kan ik straks, naast mijn werk bij Operationele Voorbereiding (OV), overdag ingezet worden als manschap op één van de vrijwillige kazernes in de regio. Vooralsnog ga ik aan het werk op kazerne Monster, waar ik ook mijn beleidsmatige functie kan uitvoeren. ’s Avonds is de bezetting makkelijker in te vullen en ga ik gewoon naar huis. Dit is een mooie kans die ik graag grijp!”

Brandweercollega Frank poseert in kazerne

Combi

Voor zijn werk bij Operationele Voorbereiding maakt Frank onder andere  procedures voor de operationele dienst. Frank: “Door het contact met bevelvoerders heb ik wel gevoel bij het vak maar mis ik hoe het echt zit. Je kan het achter een bureau iets moois verzinnen maar dat wil niet zeggen dat het in de praktijk ook echt werkt. Met deze opleiding kan ik de puntjes op de i zetten.”

Mooi vak

“Het beleidsmatige werk dat ik nu doe is hartstikke leuk maar op straat gebeurt het. Daar kijk ik echt naar uit. In de operationele dienst is geen dag hetzelfde. Elk incident is anders, dat maakt het vak interessant. Dus je blijft leren. De kennis die ik opdoe kan ik weer toepassen bij Operationele Voorbereiding. Daarnaast kijk ik ook uit naar de familiaire sfeer in de ploeg.

En natuurlijk weet ik dat er ook een rauwe kant aan het vak zit. Het is uitdagend werk, die spanning maakt het ook leuk. Ik ga heftige dingen zien en weet dat er altijd wat kan gebeuren. Ik ben me bewust van de risico’s. Die heb ik ook met mijn vrouw besproken. Maar er wordt zo veilig mogelijk gewerkt, ik heb het er voor over.”

Opleiding

“De opleiding is al super gaaf!”, zegt Frank met een grote glimlach op zijn gezicht. “Leren wat brand en rook doet, het echt leren begrijpen, hoe mooi is dat! Elke vrijdag is er een opleidingsdag. In november is het laatste examen maar na afsluiting van de eerste eindtoets kunnen we al ingezet worden. En misschien zit er wat meer in en kan ik nog een stap maken. Eerst maar ervaring opdoen!”

Werken bij de VRH