"Je kunt het vergelijken met survival, waarbij je er vanuit moet gaan dat je 24 uur lang nauwelijks slaapt"

19 mei 2021

Arnoud en Soufian, beroepsmanschap in opleiding

Toegelaten worden tot de Voltijds Leergang manschap van de brandweer is niet zomaar iets. Uit een groep van zo’n vierhonderd geïnteresseerden, zijn vorig jaar zestien mannen en vrouwen geselecteerd. Om daar te komen moeten er verschillende testen worden doorstaan, waaronder een sporttest, een technische test, de 24-uurstest en een persoonlijk gesprek. Soufian en Arnoud hebben deze allemaal gehaald en zijn in april van start gegaan. In zes maanden tijd worden zij opgeleid tot brandweerman.

Nieuwe studenten aan de voltijd Leergang Manschap Brandweer

Hoe hebben jullie het toelatingsproces ervaren?

Arnoud: “Ik vond de testen vooral heel leuk om te doen. Het is mooi om mee te maken hoe je samen het uiterste uit de groep kunt halen. Na toegelaten te zijn, moesten we vanwege corona nog best lang wachten om te starten met de opleiding. Door de coronamaatregelen is de groep in tweeën gesplitst. De eerste groep is, later dan gepland, in januari gestart en wij pas in april. Het is het wachten waard geweest, want ik heb het ontzettend naar mijn zin.”

Soufian: “De 24-uurstest was heel bijzonder om mee te maken. In één etmaal krijg je allerlei testen en ben je fysiek actief bezig. Je kunt het vergelijken met survival, waarbij je er vanuit moet gaan dat je 24 uur lang niet of nauwelijks slaapt. Wij hebben uiteindelijk drie uurtjes kunnen slapen. Wanneer je daadwerkelijk bij de brandweer aan de slag gaat, komt het immers ook voor dat je midden in de nacht van je bed gelicht wordt om een brand te bestrijden.”

Wat hebben jullie de eerste weken van de opleiding gedaan?

Soufian: “In de eerste weken kregen we veel theorie, daar ben je thuis nog zo’n anderhalf uur per dag mee bezig. Naarmate de opleiding vordert, krijg je steeds meer praktijkoefeningen. Daar brengen we de theorie die we hebben geleerd in de praktijk.”

Arnoud: “Ook leer je in de eerste periode elkaar en de organisatie kennen. We hebben alle brandweerkazernes bezocht en over verschillende specialismes geleerd. Momenteel zijn we bezig met het onderdeel Brandbestrijding en daarna volgen de onderdelen Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS) en Technische Hulpverlening (THV). Ik vind het mooi om te zien hoe snel we een hechte groep zijn geworden. Na een week vakantie kan ik niet wachten om weer aan de slag te gaan.”

Portretfoto van Arnoud van der Hoek
Beroepsmanschap in opleiding Arnoud

Waarom wilden jullie bij de brandweer?

Arnoud: “Toen ik jong was, vond ik alles interessant: landmacht, ambulance, politie, brandweer, etc. Ik heb er toen voor gekozen om bij de landmacht te gaan. Daarna ben ik de bouw ingegaan, waar ik werkte als timmerman. Ik miste het kameraadschap, maar ik ben 33 en dacht dat ik te oud zou zijn om bij de brandweer te starten. Mijn zwager, die als brandweerman op kazerne Scheveningen werkt, gaf gelukkig aan dat dat geen probleem zou zijn. Het is een eer om bij dat kleine groepje te zitten dat met de opleiding mocht starten.”

Soufian: “Het sportieve en maatschappelijke van de brandweer trekt mij. Hiervoor deed ik administratief werk, maar dat gaf geen voldoening meer. De eerste keer dat ik met de tests meedeed, heb ik het nét niet gehaald. Maar ik had wel indruk gemaakt en ze vroegen mij om het jaar daarop er nog een keer voor te gaan. In de tussentijd heb ik een aantal keer meegelopen om het technische aspect meer onder de knie te krijgen. En dat is succesvol geweest, want ik zit hier nu!”

Soufian is niet alleen met de manschappenopleiding gestart, hij heeft ook nog eens tegelijkertijd meegedaan met de Ramadan. Benieuwd hoe dat is geweest? Je leest het in een apart interview met Soufian.

Portretfoto van Soufian Amankour
Beroepsmanschap in opleiding Soufian

Werken bij de VRH