Examen brandbestrijding

05 november 2020

Marije, brandweervrijwilliger

Waar we al een jaar naartoe gewerkt hebben (door corona helaas wel met een tussenpose van drie maanden), werd eind oktober eindelijk werkelijkheid: het examen brandbestrijding! Dit examen vond in het weekend van 16 oktober plaats in Vlissingen op een oefenterrein.

Voor onze opleiding tot brandweervrijwilliger, hebben we iedere woensdagavond met – uitzondering van de vakanties – les. Ook hebben we ongeveer een keer in de maand een hele zaterdag oefendag, wat meestal op een terrein plaatsvindt waar er echt vuur en rook gemaakt kan worden. Met leuke inzetjes en realistisch oefenen zijn we klaargestoomd voor de grote dag (het examen brandbestrijding) en uiteraard voor onze verdere carrière als brandweervrouw/-man.

Onze opleiding mag doorgaan!

Gelukkig mochten we doorgaan met onze opleiding, ondanks de coronamaatregelen. Ik ben wel heel even bang geweest dat onze premier ging vertellen dat de scholen en opleidingen weer dicht zouden moeten. Gelukkig niet zeg, want we zijn er nu bijna! Dus vrijdagochtend vroeg op weg naar Vlissingen, waar we de hele dag zwaar moesten oefenen, oefenen en… oefenen. Het was vrij pittig, maar ontzettend leerzaam en zelfs nog gezellig ook.

We overnachtten met zijn allen in een hotelletje, allemaal een aparte kamer. In de avond aten en dronken we nog wat, maar door de coronamaatregelen ging de bar ging helaas vroeg dicht, zodat we allemaal al om 22:00 uur op bed lagen. Of misschien kwam het wel gewoon omdat we moe waren van de lange dag… ik denk dat allebei waar is.

The day!

Ik werd zaterdagochtend (de dag van het examen) echt veel te vroeg wakker van de zenuwen, om 5:00 uur al. Ik heb wat rondjes gelopen op het dakterras bij mijn hotelkamer om wat rustiger te worden. We hadden om 7:00 uur afgesproken om met zijn allen te gaan ontbijten, maar ik was om half 7 al helemaal klaar en zó nerveus, dat ik alvast eerder ben gaan ontbijten. Lekker gegeten, een goede bodem gelegd voor de dag en HUPPATEE op naar het examen!

Het is al even geleden voor mij dat ik in de examenbanken heb gezeten, dus het spanningsniveau steeg nog een stukje verder. Samen met mijn maat moesten we voor ons examen op de begane grond van een oefengebouw op zoek naar de brandhaard en eventuele slachtoffers. Dus wij gingen naar binnen en al al gauw hadden we de brandhaard en het slachtoffer gevonden. We waren snel klaar en stonden binnen 10 minuten weer buiten. Het ging zo rap, dat ik dacht: hè, zijn we wat vergeten? Dus weer spanningen ten overvloede, want we kregen pas te horen of we geslaagd waren nadat iedereen geweest was!

Het moment…

De uitslagen kwamen binnen toen iedereen aan de beurt was geweest… Van de twaalf zijn er tien geslaagd, waaronder ook ik! Yes! Veel geleerd, nieuwe mensen ontmoet, ervaringen opgedaan en nu zo trots! Blij met de keuze die ik heb gemaakt om vrijwilliger te worden. Ik vind dit geweldig!

Vrijwillig brandweervrouw Marije tijdens een oefening voor haar opleiding

Werken bij de VRH