“Gevarieerd, flexibel, verrassend en dynamisch werk”

08 juni 2020

Dat is hoe Hans van der Burgh en Winfried Mutsaers hun werk bij de vrije-instroomkazernes Westland en Midden-Delfland ervaren. Beiden werken sinds afgelopen december als operationele ondersteuners en zijn ook operationeel inzetbaar in Westland en Midden-Delfland. Hans en Winfried vertellen over hoe zij hun werkzaamheden ervaren.

Wat houdt jullie werk in?

“Als operationeel ondersteuner is het onze taak om de vrije-instroomkazernes (voorheen vrijwillige kazernes) én de vrijwillige collega’s te ontzorgen. We monitoren de roosters, coördineren de aanschaf van kleding voor nieuwe vrijwillige manschappen en de huisvesting én dragen zorg voor het materieel. Dat is slechts een kleine greep uit ons takenpakket. Wij zorgen ervoor dat alles goed verloopt en dat onze brandweerkazernes in zijn geheel worden ontzorgd.”

Twee collega's parkeren de brandweerauto

Hoe ziet een dag van een operationeel ondersteuner eruit?

“Eigenlijk is geen dag hetzelfde, onze werkzaamheden zijn ontzettend divers. Vaak weten we niet eens wat we het volgende uur gaan doen. Variatie en flexibiliteit zijn de kernwoorden van ons werk. Dat maakt deze baan zo tof. Het ene moment bereiden we een oefening voor en het andere moment worden we gebeld door een kazerne om een probleem op te lossen. De coördinatie van de paraatheid voor de kazernes is ook altijd weer een uitdaging, want anders dan bij de beroepskazernes – waar dit door bureau Paraatheid wordt verzorgd – zijn wij als ondersteuners daarvoor verantwoordelijk.”

Met wie werken jullie veel samen?

“Ook dat varieert ontzettend. We hebben eigenlijk een combi-baan binnen het team. Hans is naast ondersteuner ook risicobeheerder in de wijk (Rbiw) en Winfried is daarnaast coördinator Brandveilig Leven (BVL). In die hoedanigheid werken we onder andere nauw samen met de centrale afdelingen van de VRH, gemeenten, evenementenbureaus, projectontwikkelaars en waterleidingbedrijven. Wij proberen als spin in het web verbinding te maken met onze samenwerkingspartners.”

Hoe ziet de interne samenwerking eruit binnen de VRH?

“Je kunt wel zeggen dat wij verbindende factor zijn tussen de hele organisatie en de vrije-instroomkazernes. Als wij mensen tekort hebben, kijken we eerst of we deze kunnen aanvullen uit de pool van repressief kantoorpersoneel. Lukt dat niet, dan bellen wij bureau Paraatheid met de vraag of er nog andere collega’s beschikbaar zijn. Komen we er echt niet uit, dan kunnen wij altijd nog zelf het gat opvullen. Een vereiste in ons werk is dus dat wij repressief inzetbaar zijn. Ook zijn wij regelmatig in contact zijn met de Regionale Alarmcentrale (RAC) en het Hoofd Ondersteuning (HON) over de bezetting. Bij de vrije-instroomkazernes hebben we een hele bijzondere manier van werken, omdat er geen vaste 24-uursbezetting is. Dat maakt het zo bijzonder en uitdagend, iedere dag weer.”

Samenwerking Hans van den Burgh en Winfried Mutsaers

Werken bij de VRH