“We proberen de nieuwe generatie via de jeugdbrandweer al warm te maken voor dit mooie beroep"

10 maart 2021

Veerle, bevelvoerder Jeugdbrandweer

Jeugdbrandweer Naaldwijk bestaat vandaag 10 jaar, een feestelijke moment! Veerle (17) is bevelvoerder bij de jeugdbrandweer in Naaldwijk en vertelt ons wat meer over de jeugdbrandweer.

“De jeugdbrandweer geeft een mooie inkijk in het werk van de brandweer. Jongeren van 12 tot en met 18 jaar kunnen zich aanmelden als lid. We hebben elke week een oefenavond en gaan dan met elkaar aan de slag met verschillende scenario’s die de brandweer ook in het veld tegenkomt. Dit doen we op een kindvriendelijke manier, we werken bijvoorbeeld niet met echt vuur. De jeugdbrandweer is een onwijs leuke club. Als je erover denkt om later bij de brandweer te gaan werken, dan raad ik het iedereen aan om zich aan te melden!”

Veerle meldde zich op haar 12e direct aan. Ze had via haar zus en stiefvader al kennis gemaakt met deze club. “Ik heb ontzettend veel geleerd in mijn jaren bij de jeugdbrandweer. Uiteraard over het brandweerwerk zelf, maar ook over mezelf. Ik kwam als jong meisje en leerde veel van de oudere kinderen. Nu ben ik zelf 18 en merk ik dat ik een andere rol heb gekregen in de groep. Nu kan ik anderen juist veel helpen.

Veerle, lid van de jeugdbrandweer in Naaldwijk

Ook helpt het heel erg in je persoonlijke ontwikkeling, je krijgt als geen ander mee hoe je goed kunt samenwerken met anderen. Daarnaast heb ik geleerd hoe ik kalm moet blijven in stressvolle situaties.”

Bert van der Hoeven, één van de kartrekkers van de jeugdbrandweer: “We proberen de nieuwe generatie via de jeugdbrandweer al warm te maken voor dit mooie beroep. Uiteindelijk is het natuurlijk mooi meegenomen als ze vanuit de jeugdbrandweer doorstromen naar de vrijwillige kazernes in de omgeving.” Helaas stopt Veerle vanwege haar leeftijd binnenkort bij de jeugdbrandweer en stroomt ze niet direct door naar een vrijwillige kazerne. Ze heeft het op dit moment te druk met haar opleiding. In ieder geval is ze een prima ambassadeur, weet ze hoe ze brand kan voorkomen en hoe te handelen in geval van brand. Wie weet wat de toekomst haar brengt!

Ben jij benieuwd naar de jeugdbrandweer? Of wil je je aanmelden? Stuur dan een mailtje naar: naaldwijk@jeugdbrandweer.nl. Wie weet tot snel! We hebben ook in Pijnacker-Nootdorp, Maasland en Monster een jeugdbrandweer! 

Groepsfoto van de jeugdbrandweer in Naaldwijk

Werken bij de VRH