"De kazerne Scheveningen is een rayon van water en vuur

13 juli 2021

Elise en Robbert-Jan, Surf Rescue Team

De helft van het rayon van kazerne Scheveningen ligt in zee. Maar de incidenten draaien niet alleen om zee, vandaar dat de vier ploegen die de kazerne bezetten zowel een tankautospuit, hoogwerker, een terreinvaardige tankautospuit en de jeep van het Surf Rescue Team (SRT) bemannen. Elise en Robbert-Jan vertellen erover tijdens hun dienstwissel.

Eén containerbrandje haalde de B-ploeg die nacht uit hun slaap. Een meevaller volgens Elise, die in 2019 de manschappenopleiding deed en sinds vorig jaar haar diensten draait op de kazerne in Scheveningen. Hoewel andere kazernes haar ook leuk hadden geleken, heeft ze het meeste gevoel bij zee. Voordat ze bij de brandweer kwam, bewaakte ze namelijk meerdere seizoenen als KNRM-lifeguard de stranden aan de Waddenzee. “Daardoor wist ik ongeveer wat me te wachten stond”, vertelt Elise. “Ik ben een buitenmens en dat maakt dat ik de combinatie van SRT met het blussen van brand heel gaaf vind.”

Tegenover haar zit nog zo’n outdoorliefhebber. Robbert-Jan, die al sinds zijn twaalfde surft. Hij volgde de manschappenopleiding in 2016 en is sinds 2017 op kazerne Scheveningen gestationeerd. “Door mijn sport ben ik niet snel bang tussen de golven en kan ik honderd procent voor de redding gaan.” Niet alle collega’s op kazerne Scheveningen lagen voordat ze bij SRT kwamen al zolang in het water. Golven en stromingen leren lezen kost tijd, maar is zeker te leren. “Daarvoor moet je veel trainen,’’ zegt Robbert-Jan. “Bij mij in de ploeg is iedereen zo gek van het strand, dat oefenen voor niemand een straf is.”

Scheppen, bijlen en harken

De uitrukken op het strand zijn heel divers. Watersporters in de problemen, drenkelingen, toeristen bekneld tussen de blokken van het havenhoofd, het kan van alles zijn. Elise: “Veel van deze mensen zien de zee voor het eerst, maar ook ervaren zwemmers komen in de problemen.”

Elise en Robbert Jan in het zand

Brand, daar zijn ze in Scheveningen – net als de rest van Brandweer Haaglanden – uiteraard ook van. Elise noemt zichzelf een witte wolk en mocht er nog niet veel meemaken. Robbert-Jan heeft iets meer jaren op de teller en het nodige gezien. “Er is veel oudbouw in Scheveningen, dus als het brandt zijn de gevolgen vaak aanzienlijk.”

Dat geldt ook voor duinbranden die tijdens droge zomers ontstaan en zich op onvoorspelbare wijze verplaatsen onder invloed van de weersomstandigheden. Om die reden verkent kazerne Scheveningen de gemelde locatie voor met de snelle SRT-jeep, terwijl het duinvoertuig aanrijdend is. “Zo kunnen we de plek van de brand sneller lokaliseren,’’ licht Robbert-Jan toe.

In de duinen is vaak geen water, nog zoiets. Het duinvoertuig is daarom naast de reguliere bepakking uitgerust met scheppen, bijlen, harken, spades en een lier. Als de fire defender – een brandbestrijdingsmiddel die een muur van water creëert – beschikbaar is, wordt deze ingezet om de brand in te perken. En dan maar hopen dat de wind niet draait en het vuur niet binnen no time ergens anders is.

First responder

Naast de reguliere brandweerzorg, het SRT en de duinbrandbestrijding rijdt Scheveningen als first responder op reanimaties en onwelwordingen. Zeker in de zomerperiode wordt het gebied overspoeld met bezoekers. Een ambulance heeft soms, door de drukte, meer tijd nodig om ter plaatse te zijn. Daarom is besloten dat de brandweer reanimeert zolang de ziekenwagen er nog niet is.

Reanimeren doen ze nu vaker dan voorheen. De handeling zelf vindt Elise niet ingewikkeld. “Het zijn de emoties van familieleden en omstanders die het pittig kunnen maken.” Toch zouden zij en haar collega niet anders willen. “Het zou niet goed voelen als de buurman in nood moet wachten op hulp terwijl wij op de kazerne zijn,’’ zegt Robbert-Jan. “Leuk is het niet, maar het hoort bij ons werk.”

Seizoenen

Dat de vier ploegen elke dag met acht man vier voertuigen inzetbaar houden vinden de collega’s bijzonder, net als het verschil tussen de seizoenen. Robbert-Jan: “Zomers is het in vergelijking tot de winter megadruk en vind ik het top hier. Scheveningen leeft.” Eén mooiste moment hebben ze allebei dan ook niet. Het rondje door het rayon in de ochtend is bij Robbert-Jan favoriet: “Wegafsluitingen bekijken of oefenen in zee, ik ga nooit met tegenzin in dienst.” Elise knikt. “In Scheveningen hangt een goede sfeer. Daardoor voelt het niet als werk.”

Werken bij de VRH