"Nu staat er een Inscaperoom; een uit de kluiten gewassen poppenhuis, waarin opdrachten zijn verwerkt"

16 februari 2022

John, projectleider Vakbekwaamheid

Het principe van een escaperoom is algemeen bekend, maar wat is een ‘Inscaperoom’? John, projectleider Vakbekwaamheid van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH), ontwikkelde samen met een aantal vakbekwaamheidscollega’s een nieuwe uitdaging voor de Haaglandse incidentbestrijders.

Poppenhuisformaat

“Een Inscaperoom is gebaseerd op de bekende en populaire escaperoom”, vertelt John. “Ik raakte in gesprek met iemand die voor onder andere vakantieparken grote kisten en koffers maakt, waarin je door middel van het oplossen van puzzels en opdrachten steeds dieper de kist of koffer inraakt. Een leuk en interactief principe dat eenvoudig te verplaatsen is. Uiteindelijk is er een vertaalslag op dit idee gemaakt naar een bruikbaar concept voor de brandweer. Ik heb alleen het idee geopperd, andere collega’s hebben dit samen met het bedrijf Inscape Challenge uitgewerkt. Een andere en interactieve manier om met een ploeg bezig te zijn met het vak. In deze versie van de inscaperoom zijn er vooral elementen van  de basisprincipes verwerkt. Nu staat er een Inscaperoom; een uit de kluiten gewassen poppenhuis, waarin zo’n acht à negen opdrachten zijn verwerkt!

Basisprincipes

Het puzzelhuis is voor elke brandbestrijder interessant, omdat de basisprincipes die elke brandweerman en -vrouw onder de knie moet hebben erin verwerkt zitten. “Niet alleen een bevelvoerder maar ook een manschap in opleiding kan de uitdaging aan gaan”, vindt John. “Het gaat alleen over vakinhoud, dus niveauverschil in de ploeg is niet erg. Je lost de puzzel op als ploeg, zoals je dat ook op straat doet. Met overleg en inzicht kom je heel ver. Een escaperoom spreekt veel mensen aan, dus deze challenge is zeker het proberen waard. Door het juist toepassen van basisprincipes en procedures ga je het incident in het huis te lijf.”

Naast het vakinhoudelijke deel, zit er ook een spelelement aan de Inscaperoom. De deelnemers hebben een uur de tijd om de opdrachten op te lossen. Hierdoor kan er zomaar een kazernecompetitie ontstaan. Welke ploeg lost de puzzel het snelst op?

John op de foto met de Inscape Room
John op de foto met de Inscape Room

Werken bij de VRH