Terugblik: Collega’s staan USAR.NL bij in Nepal

02 mei 2019

Wist je dat onze collega’s ook ingezet kunnen worden bij een inzet van USAR.NL (Urban Search and Rescue Team)? Precies vier jaar geleden vertrokken zij naar Nepal om slachtofferhulp te bieden, nadat een aardbeving enorm veel schade had aangericht. Mensen helpen waar en op welke manier dat kan, ook het hulp bieden aan mensen die een uitzichtloze toekomst tegemoet lijken te gaan. Dat is onderdeel van ons werk.

Onze collega’s Rens van de Pol en René Wiegman vertellen over hun ervaringen.

Een groepje Japanse hulpverleners in overleg

Rens van de Pol

“Voor mij was het de eerste inzet in het buitenland”, vertelt collega Rens van de Pol. Hij was mee met USAR.NL als Adminstrator in de Staff en Support group. “Het is de taak van de Staff and Support group om de coördinatie en logistiek te verzorgen. Toen vanaf dag vier het besef doordrong dat de kans op overlevenden te vinden klein was, kwam de nadruk steeds meer op de coördinatie te liggen. Op dat vlak hebben we echt het verschil kunnen maken. Wijzelf hebben helaas niemand kunnen redden, maar in totaal zijn vijftien personen door andere teams gered. Ik vraag me echt af of dat gelukt was zonder de door ons opgezette coördinatie-eenheid.”

René Wiegman

Ook René Wiegman, ploegchef kazerne Centrum, was mee naar Nepal als Leider Search en Rescuegroep Haaglanden. “Het zoeken naar overlevenden met behulp van honden is onze belangrijkste taak. Dat hebben we gedaan in Katmandu op plekken waar een hotel, een tempelcomplex en een woonflat waren ingestort. In het rampgebied zijn totaal vijftien mensen levend onder het puin vandaan gehaald door diverse teams.” Wat vooral indruk heeft gemaakt op René is de veerkracht van de mensen in het rampgebied. “Na zo’n incident weten ze toch weer de draad op te pakken en door te gaan met hun leven. Ook de dankbaarheid van de mensen is groot, ondanks dat hun dierbaren niet levend gevonden worden. We konden niet veel meer doen dan een luisterend oor bieden en dekens en wat speelgoed uitdelen. Dat gaf hun al het idee er niet alleen voor te staan. Het was een bijzondere ervaring in een bijzonder gebied onder bijzondere omstandigheden.”

Hulpverlener onder de mensen in het buitenland

Dit zijn slechts twee verhalen van betrokken collega’s. Alle betrokken collega’s hebben op hun eigen manier een steentje bijgedragen aan de USAR.NL operatie in Nepal. Of ze nu op de plek van de ramp in Nepal of in het headquarter in Zoetermeer waren ingezet. Iedereen heeft zijn best gedaan om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Met elkaar zijn we voor de volle 100% voor één doel gegaan: zo veel mogelijk slachtoffers hulp bieden.

Werken bij de VRH