Afdeling Vakbekwaamheid

De afdeling Vakbekwaamheid zorgt voor het vakbekwaam worden en blijven van de ruim 800 operationele brandweercollega’s binnen Veiligheidsregio Haaglanden. Met andere woorden: deze mensen leiden collega’s op en zorgen dat de collega’s op niveau blijven. Denk hierbij aan brandweermannen en -vrouwen en aan piketfunctionarissen zoals Officieren van Dienst, adviseurs Gevaarlijke Stoffen en woordvoerders Brandweer.

Om dit voor elkaar te krijgen organiseert de afdeling verschillende leergangen zoals manschap (brandweerman/-vrouw), bevelvoerder en specialistische leergangen. Daarnaast organiseert  de afdeling bijscholingen en oefendagen. Ook het onderhouden van kennis en vaardigheden door middel van oefeningen is een belangrijke activiteit. De afdeling speelt flexibel in op veranderende behoeftes van de collega’s, op actuele vraagstukken en op nieuwe ontwikkelingen in het brandweeronderwijs. Het uitgangspunt is dat de medewerker zelf verantwoordelijk is voor zijn/haar eigen vakbekwaamheid.

Kijkje achter de schermen

Ben jij benieuwd wat de afdeling Vakbekwaamheid doet en hoe dat eruitziet? Bekijk dan onderstaande video’s voor een kijkje achter de schermen. Christiaan zit in de bevelvoerdersopleiding. In deze video zien we hoe hij en de andere bevelvoerders in opleiding theorie- en praktijkles krijgen over gevaarlijke stoffen en de invloed hiervan op kleding, omgeving en milieu:

Maarten is coördinator bij de afdeling Vakbekwaamheid. Hij ontwikkelde, samen met zijn collega’s, het oefenprogramma Brainbox Energy. In dit programma worden brandweermannen en -vrouwen meegenomen in ouderwetse en hedendaagse elektrische apparaten, materialen technieken en installaties en in de ontwikkelingen rondom de energietransitie

Alex Speijer, medewerker bij de afdeling Vakbekwaamheid

Aangenaam vakbekwaam

Alex is programmaleider bij de afdeling Vakbekwaamheid. Als afgestudeerd bètawetenschapper had hij niet gedacht dat hij ooit bij de brandweer terecht zou komen.

Lees meer
Collega John met de Inscaperoom van de afdeling Vakbekwaamheid

Inscaperoom; een uit de kluiten gewassen poppenhuis

Het principe van een escaperoom is algemeen bekend, maar wat is een ‘Inscaperoom’? John ontwikkelde dit samen met een aantal collega's: een nieuwe uitdaging voor de Haaglandse incidentbestrijders.

Lees meer
Brandweerpersoneel in bluspak

Over Brandweer Haaglanden

Wij willen een veilige werk- en leefomgeving voor de inwoners van de regio. Dit doen we door bescherming te bieden tegen brand en ongevallen. 

Lees meer