“Al tijdens de opleiding ervaar je sterk het teamgevoel”

30 juni 2021

Tim en Tony, opleiding beroepsmanschap

Een aantal maanden geleden startte een nieuwe klas met de leergang manschap bij Brandweer Haaglanden. De zeven brandweermannen in spé, waaronder Tim (27) en Tony (30), zijn inmiddels halverwege hun opleiding en lopen al regelmatig stagediensten mee op verschillende kazernes in de regio. Hoe bevalt de opleiding? Is het wat zij ervan hadden verwacht? En hoe was hun eerste melding? De mannen nemen ons mee.

“De opleiding bevalt goed, het is nog leuker dan verwacht!” trapt Tony af. “We zijn inmiddels halverwege onze opleiding. De komende tijd hebben we examens ter afronding van de module ‘Brand’, daarna starten we met de module ‘Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen’. Het leuke aan de opleiding is de afwisseling tussen theorie en praktijk. Wat je leert en oefent tijdens de lessen in een gecontroleerde omgeving, breng je tijdens de stagediensten in praktijk. Het wordt dan opeens heel snel, heel echt”.

Teamgevoel

Zowel Tim als Tony komen bij Defensie vandaan. Een werkgever en een baan die op verschillende punten sterk overeenkomen met de brandweer. “Het familiegevoel, het praktisch bezig zijn en de actie, dat zit in beide banen”, vertelt Tim. “Met name het teamgevoel vind ik erg leuk en is een onmisbaar onderdeel van de brandweer. Straks in je vaste ploeg, maar ook nu tijdens de opleiding ervaar je al sterk het teamgevoel.

Brandweermannen die poseren voor een tankautospuit
Tim en Tony op de foto met een hoogwerker

We zitten met zeven mensen in de klas, met totaal verschillende achtergronden qua kennis en opleidingsniveau. Waar de één al wat meer achtergrond, kennis of juist kracht heeft, moet de ander er wat harder aan trekken. We slepen elkaar er doorheen, helpen elkaar waar mogelijk en nodig.” Tony vult hem aan: “We zijn de hele dag door aan het dollen, maar als het erop aan komt zijn we serieus en staan we voor elkaar klaar. Dat maakt het werk bij de brandweer zo leuk”.

De eerste melding

Naast de theorielessen en praktijkoefeningen lopen de manschappen in opleiding ook regelmatig stagediensten mee op verschillende kazernes. Zo doen ze langzaamaan ervaring op met het echte brandweerwerk en leren ze de diverse specialismes en kazernes in de regio kennen. Tim liep stagediensten mee bij kazerne Delft met het specialisme duiken. “Mijn eerste echte melding was van een man die zijn sleutelbos in het water had laten vallen. We zijn met een magneet langs het water gelopen om de sleutelbos te vinden. Het klinkt misschien als een stomme melding, maar de melder was zó blij dat we konden helpen. Hij had al meerdere partijen benaderd, die hem allemaal niet konden helpen. Wij waren zijn laatste redmiddel. Het is fijn om mensen te kunnen helpen en daarnaast is het voor ons ook weer een mooie oefening.

Tony liep stagediensten bij kazerne Laak en zijn eerste melding was een automatische brandmelding. Nog onderweg naar deze melding kwam het bericht dat er niets aan de hand was. “We waren nog niet eens terug op de kazerne of de volgende melding kwam al binnen: een keukenbrand. We zijn met toeters en bellen ter plaatse gegaan, hebben de brand bestreden en de woning geventileerd!” 

Tal van mogelijkheden

Waar de mannen uiteindelijk terechtkomen, is nog niet bekend. Zij gaan eerst de opleiding afronden en dan wordt gekeken waar zij het beste passen en waar mensen nodig zijn. Eén ding is zeker: er zijn genoeg mogelijkheden voor hen om zich door te ontwikkelen binnen de brandweer. “Iedere kazerne heeft een eigen uitdaging en als manschap kun je zoveel verschillende taken en functies oppakken. Je kan chauffeur of duiker worden, maar ook op de hoogwerker of grote kraan zitten. Ik hoop mijn rugzak de komende jaren goed te kunnen vullen!” sluit Tim af.

Meer verhalen!

Onlangs kwam ook een interview met Soufian en Arnoud online, twee andere manschappen in opleiding. Zij vertelden over hun keuze voor de brandweer en over de eerste weken van hun opleiding. Wat de opleidingsperiode voor Soufian extra bijzonder maakt, is dat hij in de tussentijd ook aan de Ramadan deed. In dit interview lees je hoe hij dit heeft ervaren.

Groepsfoto van brandweermannen
De klas van Tim en Tony
""
Brandweermannen bij een brand oefening in een container
Tim bij een oefening in een container
Twee mannen die de specialisme duiken beoefenen
Tim maakt kennis met het specialisme duiken
Brandweermannen tijdens een les levensreddend handelen
Tim tijdens een les 'Levensreddend Handelen'
Brandweerman volgt reanimatie les
Tony tijdens de les 'Levensreddend Handelen'
Brandweerman in een bluspak
Tony draagt voor de eerste keer zijn bluspak
Een brandweerman die tijdens een oefening door nauwe ruimtes kruipt
Tim tijdens een oefening, kruipen in smalle ruimtes
Twee brandweermannen bij een autobrand
Tony in actie bij een autobrand
Twee brandweermannen tijdens een oefening 'Blind verkennen'
Tony tijdens een oefening 'Blind verkennen'
Brandweerman doet een nacontrole met een warmtebeeldcamera na indicent
Tony doet een nacontrole met een warmtebeeldcamera
Tony in een ijsbad
Tony in een ijsbad, een onderdeel van de opleiding

Werken bij de VRH