“Duinbranden kunnen door de unieke begroeiing zeer snel uitbreiden”

18 juni 2020

Tijdens deze droge periode in het jaar zijn ook in de regio Haaglanden de risico’s op brand in een natuur-/duingebied groot. Eind mei was er dan ook een grote duinbrand in onze regio. Onze collega Gertjan van Yperen was hier als Officier van Dienst bij betrokken. Hij vertelt over zijn ervaring.

Gertjan van Yperen:

“Eind mei kregen we een melding over rookontwikkeling en vlammen in een duingebied. Bij duinbranden zijn we altijd extra alert, omdat het zo’n specifiek gebied is qua diversiteit aan zeer brandbare begroeiing. Zodra dat vlam vat, breidt het snel uit. Onze brandweerwagens werden door de meldkamer gestuurd naar de plek waar de melding vandaan kwam, dit was echter niet de exacte locatie van de brand. In natuurgebieden kan er namelijk geen precieze locatie worden doorgegeven. Gelukkig was de bevelvoerder van de eerste autospuit bekend in het gebied, zo kon hij de locatie snel vinden en ook de andere brandweervoertuigen de weg wijzen."

Brandweermensen van Brandweer Haaglanden bezig met het blussen van een duinbrand

Bestrijden van de brand

"Bij deze brand zijn er speciale duinvoertuigen ingezet. Dat was ook wel echt nodig, omdat het terrein heuvelachtig en ruw was. Onze duinvoertuigen zijn 4-wheel-aangedreven en daarom geschikt voor duin- en strandgebied. Hoe wij de brand hebben bestreden? De brand is in eerste instantie vanuit de zijkanten geblust en toen dit onder controle was, zijn er ook vanuit de twee andere kanten bluswagens ingezet. Dit heeft te maken met de richting waarop de brand gaat, je blust in verband met risico voor ons personeel om ingesloten te raken eerst vanaf de zijkanten van de brand. Met een drone hebben we alles van bovenaf in de gaten kunnen houden.

In de duinen kunnen onze bluswagens lastig bijgevuld worden, omdat er weinig waterwinplaatsen zijn. Daarom zijn er watertankvoertuigen meegegaan. Deze zijn continu heen en weer gereden tussen de brandlocatie en de plek waar een water-aftappunt was. Een spuitwagen moet grofweg om het halve uur bijgevuld worden, dus je kunt je voorstellen dat dit een hele klus is geweest. Bij het nablussen van de brand konden we gebruikmaken van een zogenaamde ‘ven’ (een waterbron), die in beheer is van Dunea."

Dunea

"Dunea is overigens een hele belangrijke partner voor ons bij het voorkomen en bestrijden van natuurbranden. Zij houden de status bij van de waterstand en zijn daarover continu in contact met ons. Ook weten zij precies waar er water-aftappunten zitten waar de brandweer gebruik van kan maken en welke plekken extra in de gaten gehouden moeten worden door bijvoorbeeld hangjongeren."

Evaluatie

"Net zoals bij iedere grote brand, wordt ook deze duinbrand geëvalueerd. Daar zijn partijen zoals Dunea en de politie (die kijkt of er opzet in het spel is) ook bij betrokken. Zo leren we telkens weer bij van incidenten en kunnen we onze brandweermensen nog beter voorbereiden op natuurbranden. Ook dit was weer een interessante brand waar we veel van hebben geleerd!”

Brandweermensen van Brandweer Haaglanden bezig met het blussen van een duinbrand

Verhoogd risico op natuurbranden

In de zomer kan het vaak lang droog en warm zijn. Als gevolg daarvan kunnen er sneller natuurbranden voorkomen.

Lees meer
Brandweerman wordt geïnterviewd door Veilig Westland over natuurbranden

Veilig Westland: natuurbrand voorkomen

Met Veilig Westland maakten we een item over het voorkomen van natuurbrand.

Bekijk de video
Brandweerauto in natuurgebied

Haaglanden Veilig: risico's natuurbrand

Op onze website Haaglandenveilig.nl lees je alles over de risico's en het voorkomen van natuurbranden.

Lees op Haaglandenveilig.nl

Werken bij de VRH