Afdeling: Operationele Voorbereiding

Het team Operationele Voorbereiding (OV) houdt zich bezig met dat wat nodig is om de brandweerzorg op straat mogelijk te maken. Van informatiesystemen in de voertuigen tot en met het ontwikkelen en herzien van inzetprocedures.

OV in een notendop

Dit team is het kennisintensieve centrum van Brandweer Haaglanden en houdt zich bezig met de operationele voorbereiding van de uiteindelijke brandweerzorg ‘op straat’. Het team is de hele dag bezig om onze brandweermannen en -vrouwen met de juiste informatie de straat op te sturen. Hierbij kun je denken aan het in kaart brengen van wegafsluitingen, het onderhouden van de informatiesystemen in de brandweervoertuigen en het ontwikkelen en/of herzien van inzetprocedures.

Heel simpel gezegd is het team de hele dag bezig om onze brandweermannen en -vrouwen met de juiste informatie de straat op te sturen. Hierbij kun je denken aan het in kaart brengen van wegafzettingen, de informatiesystemen in de brandweervoertuigen en het ontwikkelen en/of herzien van inzetprocedures.

Hiermee faciliteert het team het mono- en multidisciplinair operationeel optreden van de brandweer. Zowel naar aanleiding van hulpvragen van de burger als in voorbereiding op deze vragen. Om een goed beeld te geven van wat er allemaal onder het takenpakket van Operationele Voorbereiding valt, hieronder een, niet uitputtende, opsomming:

  • Planvorming en procedures
  • Operationele informatievoorziening
  • Pikettenbeheer
  • Evenementen veiligheid
  • Beleidsontwikkeling voor de 4 kerntaken van de brandweer: brand, incidentbestrijding gevaarlijke stoffen, technische hulpverlening en water ongevallenbestrijding
  • Strandveiligheid
  • Operationele data-analyse (Business Intelligence)

‘Data is van groot belang’

Thierry is functioneel beheerder bij de afdeling Operationele Voorbereiding. Nadat hij jarenlang als brandweerman werkte (beroeps en vrijwillig) maakte hij de overstap naar kantoor. “Ik houd me voornamelijk bezig met informatie doorspelen naar onze brandweercollega’s op straat via automatische systemen. Data is dus van groot belang. Er zit bijvoorbeeld een tablet in elke tankautospuit waarop zij belangrijke informatie digitaal kunnen inzien. Zo gaan zij voorbereid en voorzien van nuttige informatie richting een incident." Lees hier zijn hele verhaal.

Vijf collega's in vergadering
Twee collega's in overleg achter een bureau
Thierry, medewerker van de afdeling Risicobeheersing

"Ik maak een digitale kaart voor de collega's op straat"

Thierry werkt aan de operationele informatievoorziening. Hij houdt zich voornamelijk bezig met informatie doorspelen naar onze brandweercollega’s op straat via automatische systemen. Data is van groot belang! 

Lees meer
Kees, collega van de afdeling operationele voorbereiding

“Mooie combinatie van werken op kantoor en in het veld”

Dat je als ambitieuze young professional bij de brandweer op de goede plek zit, bewijst Kees. "Ik heb passie voor dit werk en wil dit op meerdere fronten uitoefenen, zowel uitvoerend als op kantoor,” vertelt Kees enthousiast.

Lees meer
Teun, collega bij de afdeling Risicobeheersing

“Een gezamenlijk belang vanuit mijn eigen expertise dienen”

Teun begon 2,5 jaar geleden bij de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) om de functie Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) te gaan vervullen. Met zijn achtergrond vanuit de biochemie is dit de perfecte match. 

Lees meer