Bestelling tien nieuwe hoogwerkers voor Brandweer Haaglanden

24 augustus 2023

Vandaag ondertekent Esther Lieben, commandant Brandweer Haaglanden, de opdracht voor tien nieuwe hoogwerkers (redvoertuigen) van Kenbri Fire Fighting. Kenbri, leverancier van materialen en voertuigen voor onder andere brand- en incidentbestrijding, is in de aanbesteding als beste partij naar voren gekomen. De verwachte aflevering van de eerste hoogwerker laat nog even op zich wachten, namelijk begin 2025.

Toekomstbestendig materieelplan

In aanloop naar de vervanging van voertuigen is binnen Brandweerzorg gekeken naar de verschillende materieelconcepten. Er is goed nagedacht over welke voertuigen én middelen er in de toekomst nodig zijn voor de uitvoering van alle operationele taken. Met de uitgangspunten die daaruit voortkwamen, is gekozen om onder andere nieuwe hoogwerkers aan te schaffen. Er is een werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers van de hoogwerkerkazernes en de autowerkplaats. Met deze werkgroep is vorig jaar een aanbestedingstraject gestart waarbij leveranciers zich konden inschrijven. 

Doorontwikkeling techniek

Door goede ervaringen met de huidige hoogwerkers, is gekozen voor een aantal dezelfde eigenschappen, zoals de omvang en werkhoogte. De techniek is doorontwikkeld en deze wordt toegepast op het nieuwe voertuig. “De verschillende wensen in één voertuig krijgen was een uitdaging. Elk werkgebied heeft zo weer zijn eigen wensen over wat er met het voertuig moet kunnen. In Haaglanden is de gebiedsindeling divers, denk aan verschillende breedte van straten in steden en dorpen, maar ook aan de smalle bruggetjes in Delft waar hij overheen moet kunnen”, aldus collega’s uit de werkgroep.

Tien hoogwerkers

In Haaglanden beschikken er meerdere kazernes over een hoogwerker, namelijk: Kazerne Centrum, Loosduinen, Laak, Scheveningen, Stadshart, Leidschendam-Voorburg, Delft en Naaldwijk. Daarnaast wordt er rekening gehouden met reservecapaciteit voor opleiden en oefenen en periodiek onderhoud. In totaal worden er door Kenbri tien hoogwerkers opgeleverd van het type Volvo FE / Bronto Skylift F34-RPX.

Foto werkgroep hoogwerkers
Op de foto (v.l.n.r.): Jarno, Remco, Collin, Thomas, Johan en Wim

Expertise en ervaring

Meerdere gespecialiseerde leveranciers hebben een voorstel ingediend. In het aanbestedingstraject is de expertise van zowel gebruikers als leveranciers optimaal benut. “Wat het traject heel leuk maakte, was dat alle betrokkenen in hun kracht stonden en elkaar versterkten. De brandweercollega’s zijn deskundigen op het gebied van het gebruik en wij zijn deskundigen op het gebied van techniek", aldus Mels van Zanten, Operationeel Directeur Brandweer bij Kenbri. "De uitvraag was gebaseerd op wat er functioneel gedaan moet worden met het voertuig en we konden onze eigen invulling geven aan deze wensen. We zijn getriggerd door wensen en ideeën uit de werkgroep en kijken er naar uit om dit concept nu in realisatie te brengen!”

Beoordeling

Er is door de werkgroep beoordeeld op een aantal belangrijke criteria, denk hierbij aan:

  • Onderhoud/garanties;
  • Het rijden/manoeuvreren met het voertuig (ook over de smalle bruggetjes in Delft en andere uitdagingen per rayon);
  • Het plaatsen van het voertuig;
  • Het ondersteunen van de ambulance bij het afhijsen van patiënten;
  • Het blussen van brand;
  • Overige hulpverlening (verkenning/horizontaal drenkeling transport).

De VRH kijkt uit naar de verdere samenwerking met Kenbri om dit toekomstige voertuig te realiseren.

Esther en Mels geven elkaar een hand en houden een bord vast

Meer nieuws

Burgemeester Van Zanen hijst de rood met gele vlag op het strand. Om hem heen staan collega's van de politie, brandweer en lifeguards

Strandseizoen 2024 is geopend

25 april 2024

In Nederland start op 1 mei officieel het buitenzwem- en strandseizoen. Het elf kilometer lange strand van Den Haag wordt vanaf deze datum bewaakt door de lifeguards van Veiligheidsregio Haaglanden...

Lees meer »
""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »