Brandweervrijwilligers varen mee met het Varend Corso!

21 juni 2023

Na twee coronajaren kan het Varend Corso dit jaar weer van wal steken. Met als thema ‘On stage’ varen enthousiaste collega’s van onder andere vrije instroom kazernes ’s Gravenzande en Maasdijk dit jaar mee met een eigen ontworpen én gemaakte brandweerschuit. Noteer vrijdag 23 t/m zondag 25 juni maar alvast in je agenda, want dit muziektheater op het water wil je niet missen!

Idee Al jaren kijken de collega’s van kazerne ’s Gravenzande naar deze botenparade. Meestal gebeurt dat bij een brandweercollega thuis die aan het water woont in ‘s Gravenzande. Daarbij werd onder het genot van een hapje en drankje ook al jaren gesproken over ‘hoe leuk het wel niet zou zijn om vanuit de brandweer eens mee te varen’. Een droom die uitkomt: dit jaar varen brandweervrijwilligers mee met het Varend Corso!

Plannen Twee weken voor de inschrijving, ergens in maart, schreven de collega’s zich in. Samen met vijf andere collega’s van kazerne ’s Gravenzande begonnen Anja en Mike, beiden vrijwilligers bij kazerne ’s Gravenzande, met het uitdenken van de plannen en ideeën. “Dat werkt in een kleine groep wat makkelijker. We willen uiteraard wel zo veel mogelijk vrijwillige kazernes betrekken om zo de onderlinge verbinding te houden. Momenteel werken er collega’s van kazerne Maasdijk en Naaldwijk mee met de opbouw van de schuit. Collega’s van kazerne De Lier gaan helpen met het afbreken.”, vertelt Mike.

Collage van hoe een boot qua uiterlijk wordt omgebouwd tot brandweerauto

On Stage “Het Varend Corso duurt drie dagen. Elke dag hebben wij een schipper, hulpschipper en zes figuranten nodig die meevaren. De planning over wie er welke dag meevaart, moet nog gemaakt worden.”, vertelt Anja. Het thema wordt door de organisatie van het Varend Corso vastgesteld. Dit jaar is het thema ‘On stage’. “Ik had ter inspiratie online foto’s opgezocht van brandweerboten en vond een foto van een brandweerboot in vorm van een brandweerauto. Een brandweerauto spreekt het meest tot de verbeelding en is gezien de vorm van de schuit het makkelijkst te creëren”, vult Mike aan. “Daarnaast vinden we het belangrijk om zo veel mogelijk van het brandweervak uit te dragen, zo maken we gebruik van verschillende kleding, zoals een blus- en waadpak (een waterdicht pak). Ook wordt er een bewegende ladder én een autowrak gepresenteerd.” Hoe de boot er verder uit komt te zien, houden Mike en Anja nog even geheim, want aan lezers geven zij graag mee: kom kijken!

Aan de bak Afgelopen weken én aankomende week zetten onze collega’s al hun vrije avonduren in om de boot op te bouwen. Toevallig is de boot van de broer van een brandweercollega. De échte Westlandse schuit lag tot drie weken geleden nog bij de eigenaar, maar werd twee weken geleden omgevaren naar een van de collega’s thuis die een eigen tuinbouwbedrijf heeft aan het vaarwater. Daar kunnen zij aan de slag met de opbouw. “Een groot deel van het houten frame was er al, maar verder moet alles nog worden opgebouwd. De schuit kunnen we pas deze week versieren met bloemen en fruit, vanwege de houdbaarheid ervan. Leuk om te weten is dat we ook een aantal sponsors hebben voor onder andere het hout en de rode paprika’s. Daarnaast mogen we oefenmateriaal gebruiken vanuit de brandweer, zoals rookmachines, verlichting en een slachtofferpop. Ook heeft de autowerkplaats  een bumper, zonneklep én zwaailamp geleverd”, vertelt Anja.

“Het mooiste is dat we dit allemaal vrijwillig doen. Niemand zeurt over uren of geld, we vinden het leuk om onze vrije tijd hier in te steken en dit met elkaar te kunnen doen. Dat laat ook maar weer de saamhorigheid zien die we kennen bij de brandweer!”, sluiten Anja en Mike enthousiast hun verhaal af.

 

Meer informatie, onder andere over de routes die gevaren worden, vind je op www.varendcorso.nl

 

Meer nieuws

Portretten van twee mannen en een vrouw

‘Bouwen aan iets nieuws’

08 mei 2024

Eind februari ruilden acht collega’s hun reguliere werkplek in voor een dag die in het teken stond van het nieuwe CIO-Bureau. In dit verhaal vertellen collega’s Cindy, Mark en Jean-Paul meer over het...

Lees meer »
Burgemeester Van Zanen hijst de rood met gele vlag op het strand. Om hem heen staan collega's van de politie, brandweer en lifeguards

Strandseizoen 2024 is geopend

25 april 2024

In Nederland start op 1 mei officieel het buitenzwem- en strandseizoen. Het elf kilometer lange strand van Den Haag wordt vanaf deze datum bewaakt door de lifeguards van Veiligheidsregio Haaglanden...

Lees meer »
""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »