Geen uitzonderingen voor horeca aan het strand

18 mei 2020

Tot 2 juni aanstaande geldt dat horecagelegenheden, of zij nu aan het strand of in het centrum van een gemeente gevestigd zijn, zich allemaal aan dezelfde heldere regels moeten houden; horeca is gesloten. Verkoop van etenswaren mag alleen wanneer die niet ter plaatste genuttigd worden (take away) en dit mag ook niet op het terras. Het opstellen, verstrekken of verhuren van strandmeubilair  in de buurt van het restaurant is een ongeoorloofde uitbreiding van de exploitatie dat onder de geldende noodverordening niet is toegestaan. Het openstellen van gemeenschappelijk sanitair is op dit moment  niet toegestaan; dit geldt voor vakantieparken, campings, jachthavens en dus ook voor horecagelegenheden omdat dit onaanvaardbare gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Deze bepalingen veranderen alleen als de minister-president namens het kabinet met andere richtlijnen komt omdat het coronavirus beter onder controle is.

De plv. voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden Johan Remkes heeft begrip voor de moeilijke situatie waarin (horeca)ondernemers zich bevinden en zoekt in samenspraak met de brancheorganisaties naar mogelijkheden om ondernemers in de regio  te steunen en zodra dit is toegestaan dezelfde mogelijkheden te gunnen. Tot dat moment werken we bìnnen de grenzen van de geldende noodverordening van de Veiligheidsregio Haaglanden, die is opgesteld op basis van dwingende aanwijzingen van het kabinet (tekst hieronder). Deze aanwijzingen hebben tot doel de samenleving als geheel te beschermen tegen een verdere verspreiding van COVID-19. De zorgsector moet in de gelegenheid gesteld worden zowel de behandeling van corona-patiënten als van mensen die reguliere geplande of niet-geplande zorg nodig hebben op verantwoorde wijze uit te voeren. Dit is tot op heden gelukt, al is de druk op de voorzieningen in onze regio nog steeds groot en is het uiterste van alle zorgprofessionals gevraagd.

Het bezoeken van recreatiegebieden, parken en stranden is met name voorbehouden aan de omwonenden. Toegang is daarom vooral mogelijk te voet of met de fiets. Parkeergelegenheden in de omgeving van deze locaties zijn ook de komende dagen beperkt toegankelijk. 

Tekst noodverordening

Artikel 2.3. Verboden openstelling inrichtingen

1. Het is verboden om een van de volgende inrichtingen voor publiek geopend te houden:

  • a. eet- en drinkgelegenheden;
  • b. sport- en fitnessgelegenheden;
  • c. sauna’s;
  • d. seksinrichtingen;
  • e. coffeeshops;
  • f. inrichtingen waar speelautomaten als bedoeld in de Wet op de kansspelen kunnen worden bespeeld.

2. De verboden, bedoeld in het eerste lid, onderdelen a en e, zijn niet van toepassing indien uitsluitend sprake is van verkoop, aflevering of verstrekking van eten, drinken, softdrugs of producten voor gebruik anders dan ter plaatse, mits de exploitant maatregelen heeft getroffen om 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen te garanderen en de duur van hun verblijf in de inrichting zoveel mogelijk wordt beperkt.

Art 2.5a Sanitaire voorzieningen

Het is verboden sanitaire voorzieningen in de vorm van gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, jachthaven en stranden open te houden.

Meer nieuws

""

Kazerne Monster bedankt tieners voor hulp tijdens brand Poeldijk

28 februari 2024

Op vrijdagavond 2 februari brak er een grote brand uit in een bedrijfspand aan de Jupiter in Poeldijk. Dankzij een slimme actie van Jordy (17) Robbie (17) en Jay (16) kon de brandweer de achterkant...

Lees meer »
Een afbeelding met de tekst Jaaroverzicht 2023 en het logo van de veiligheidsregio Haaglanden

Jaaroverzicht 2023

30 januari 2024

Ook in 2023 zijn er weer veel incidenten bestreden, is er veel geoefend, hebben we preventief opgetreden en brachten we veel adviezen uit. Benieuwd naar de cijfers en hoogtepunten van 2023?

Lees meer »
""

Duurzaamheid in de praktijk

16 januari 2024

Ook wij dragen ons steentje bij aan het milieu. De afgelopen maanden hebben er al veel zichtbare én onzichtbare veranderingen plaatsgevonden.

Lees meer »