Brandweer Haaglanden ontvangt nieuwe voertuigen voor natuurbrandbestrijding

07 juli 2023

In de regio Haaglanden bevinden zich drie kazernes nabij het strand: Wassenaar, Monster en Scheveningen. De collega's van zijn kazernes zijn speciaal opgeleid om natuurbranden te bestrijden. De zomers in Nederland worden langer en droger, daarmee wordt het risico op (complexere) natuurbranden ook groter. Daarom is Brandweer Haaglanden al enige tijd bezig met het herzien van de werkwijze rondom natuurbranden. Daar horen ook nieuwe voertuigen bij.

 

Overhandiging eerste voertuigen

Gisteren was het voor een deel van de nieuwe voertuigen zover: de pick-ups. Tijdens een officiële bijeenkomst in Scheveningen werden de sleutels van de pick-ups overgedragen aan directeur Brandweerzorg Lucien Groenewegen. Hij droeg de sleutels op zijn beurt weer over aan de collega’s die ermee aan de slag gaan. Kazerne Scheveningen gebruikte voorheen de jeep van het Surf Rescue Team (SRT) en kazerne Wassenaar een gewone jeep om voorverkenningen te doen. Met een kleine jeep ben je sneller ter plaatse en kom je dichterbij de brand dan een groot duinvoertuig. De nieuwe jeeps hebben een watertank van 300 liter zodat je snel een kleine brand kan blussen. Speciale jeeps voor natuurbrandbestrijding dus.

 

Nog een nieuw voertuig

Brandweer Haaglanden verwacht naast de jeeps, ook volledig nieuwe natuurbrandbestrijdingsvoertuigen. Deze nieuwe voertuigen zijn speciaal gemaakt om natuurbranden te bestrijden en worden veel gebruikt in Zuid-Europa. Dit voertuig is lichter, hoger gebouwd, bevat elementen als een waterkanon en zelfprotectie, maar bevat bovenal meer water. Waar de huidige voertuigen 1500 tot 2500 liter met zich mee kunnen dragen, kan het nieuwe voertuig 4000 liter aan. Naar verwachting ontvangt Brandweer Haaglanden deze voertuigen in het voorjaar van 2024.

 

Meer informatie

Wil je meer weten over de vernieuwde inzetprocedure en de nieuwe voertuigen? Lees dan dit artikel.

Overdracht voertuigen natuurbrand
Overdracht voertuigen natuurbrand

Meer nieuws

De Lier wint brandweerwedstrijden
Beeld: Carolien Valstar

12 september 2023

Kazerne De Lier wint brandweerwedstrijden 2023

Op zaterdag 9 september vonden de jaarlijkse brandweerwedstrijden plaats. De ploeg van kazerne De Lier won en mag zich landskampioen 2023 noemen.

Lees meer »
Tekenmoment nieuwe hoogwerkers

24 augustus 2023

Bestelling tien nieuwe hoogwerkers voor Brandweer Haaglanden

Vandaag ondertekent Esther Lieben, commandant Brandweer Haaglanden, de opdracht voor tien nieuwe hoogwerkers (redvoertuigen) van Kenbri Fire Fighting. Kenbri, leverancier van materialen en voertuigen...

Lees meer »
Commandant Brandweer Haaglanden Esther Lieben

09 augustus 2023

Brandweer Haaglanden bereidt zich voor op risico’s energietransitie en pleit voor wet- en regelgeving

Verduurzaming en energietransitie zijn goede ontwikkelingen. Zonnepanelen, elektrische auto’s en nieuwe manieren om energie op te wekken zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.

Lees meer »