Groter en onbeheersbaarder: een vernieuwde werkwijze voor natuurbrandbestrijding

06 juli 2023

Marco, Lars en Jos - Projectgroep natuurbrandbestrijding

Zoveel mogelijk, zo snel mogelijk en zo dichtbij mogelijk. Dat is de leus die in één zin de vernieuwde werkwijze rondom natuurbrandbestrijding omschrijft. Wat dit inhoudt, hoe het tot stand is gekomen en hoe het ervoor staat, vertellen projectleden Jos, Marco en Lars.

Teamfoto specialisten Natuurbrandbestrijding Brandweer Haaglanden

Hoe het begon

De strandkazernes Wassenaar, Monster en Scheveningen beschikken over ‘terreinvaardige voertuigen’, oftewel voertuigen die gebruikt worden om de duinen in te gaan bij een natuurbrand. De voertuigen van Wassenaar en Monster zijn hier niet speciaal voor gemaakt en na jaren trouwe dienst was het voertuig van Scheveningen toe aan vervanging. Jos vertelt: “Bij deze bekendmaking werden ook andere vragen gesteld: ‘Is Brandweer Haaglanden nog wel goed voorbereid op natuurbranden?’, ‘Zijn collega’s nog vakbekwaam?’ en ‘Is onze inzetprocedure én het lesmateriaal nog up to date?’. De zomers in Nederland worden langer en droger, daarmee wordt het risico alleen maar groter. Met andere woorden: ‘Is het niet tijd om de voertuigen én de tactiek van natuurbrandbestrijding te herzien?’” Het antwoord was simpel: ja! Een afvaardiging van de kazernes Scheveningen, Monster en Wassenaar aangevuld met collega’s van Brandweerzorg, de autowerkplaats en Facilitaire Dienst werden samengevoegd en de projectgroep was geboren.

 

Nieuwe duinvoertuigen

Dat er drie nieuwe voertuigen voor de strandkazernes moesten komen stond snel vast. Net als het feit dat er dezelfde drie voertuigen moesten komen, zodat ze makkelijk uitwisselbaar zijn. De uiteindelijke keuze is gevallen op de CCFM op een Renault Truck basis. Dit is een voertuig dat speciaal is gemaakt om natuurbranden te bestrijden en veel wordt gebruikt in Zuid-Europa. Het is lichter, hoger gebouwd, bevat elementen als een waterkanon en zelfprotectie, maar bevat bovenal meer water. Waar de huidige voertuigen 1500 tot 2500 liter met zich mee kunnen dragen, kan het nieuwe voertuig 4000 liter aan. “Natuurbranden kunnen zo groot en onbeheersbaar worden, dat een gebrek aan bluswater een uitdaging wordt” vertelt Lars.

Sneller ter plaatse

Marco vertelt verder: “Daarnaast ontstond het idee om naast drie nieuwe duinvoertuigen, ook drie jeeps aan te schaffen. Scheveningen gebruikte voorheen de jeep van het Surf Rescue Team (SRT) en Wassenaar een gewone jeep om voorverkenningen te doen. Met zo’n kleine jeep ben je sneller ter plaatse en kom je dichterbij de brand dan een groot duinvoertuig.” De jeeps hebben geen surfplank en maar een watertank van 300 liter (SKID) zodat je snel een kleine brand kan blussen. Speciale jeeps voor natuurbrandbestrijding dus.

 

Vakbekwaam worden en blijven

“Je kan een F16 kopen, maar als de piloot zijn brevet niet heeft, gaat hij niet de lucht in”, haalt Jos aan: “Daarom is Vakbekwaamheid ook aangesloten bij de projectgroep Natuurbrandbestrijding. Zij ontwikkelen een programma om vakbekwaam te worden en te blijven.” Marco vult aan: "Niet alleen de strandkazernes worden meegenomen in de nieuwe werkwijze. Ook collega's die af moeten lossen, extra ingezet worden of een Officier van Dienst die de blustactiek mede bepaalt, moet op de hoogte zijn van de nieuwe werkwijze."

Teamfoto specialisten Natuurbrandbestrijding Brandweer Haaglanden

De kracht van dit project

Gedurende het traject staan de projectleden veel in contact met collega’s die straks met de nieuwe voertuigen én werkwijze gaan werken. Lars vertelt: “Dat is de kracht van dit project. We vragen collega’s om feedback op onze ideeën. Dat wordt gewaardeerd én is voor ons enorm waardevol. Wat daardoor bijvoorbeeld ook standaard in de werkwijze komt, is het werken met UGS (uitgangsstellingen). Daardoor voorkomen we dat we zelf wegen blokkeren door te veel voertuigen ter plaatse te laten komen. In de duinen zijn de paden namelijk smal en de ingangen beperkt.”

 

Waar staan we nu?

De jeeps zijn inmiddels gearriveerd, Marco vertelt: “Deze worden nu rijklaar gemaakt door kazerne Wassenaar, met bijvoorbeeld de watertank. We hopen daarmee deze maand (juli 2023) operationeel te gaan. De nieuwe werkwijze start dan ook.” Daarnaast arriveren de natuurbrandbestrijdingsvoertuigen rond de zomer van 2024. In de tussentijd worden alle kazernes opgeleid waarbij de strandkazernes een verdiepingsslag maken. “We staan er als Brandweer Haaglanden straks sterk voor: voertuigen met zoveel mogelijk water, zo snel mogelijk verkennen door de nieuwe werkwijze en zo dichtbij mogelijk kunnen komen door de jeeps”, sluit Jos af.

Werken bij de VRH