Batterijen steeds vaker brandoorzaak

17 april 2019

Brandweer Haaglanden rukt gemiddeld twee keer per week uit voor een brand in accu’s, oplaadbare batterijen of zonnepanelen. Een toename waarop Brandweer Haaglanden met training voor het eigen personeel en voorlichting aan burgers op inspeelt.

Een huishouden telt gemiddeld zo’n 125 batterijen. Bijvoorbeeld in powerbanks, de mobiele telefoon, in speelgoed en de elektrische auto of fiets. Steeds meer apparaten hebben een lithium-ion batterij. Vijf jaar geleden werd de brandweer in de regio Haaglanden gemiddeld 2 keer per jaar gealarmeerd voor een brand in bijvoorbeeld een zonnepaneel of een accu van een elektrische fiets. Nu is dat zo’n twee keer per week.

Gezin gered bij brand door hoverboard

Ruim een jaar geleden veroorzaakt het opladen van een hoverboard voor een brand in een Haagse woning. De brandweer redt het aanwezige gezin met een hoogwerker uit hun huis. Direct na deze brand is Brandweer Haaglanden in actie gekomen om inwoners van Haaglanden, onder andere via social media en open dagen, voor te lichten over hoe veilig om te gaan met oplaadbare batterijen. Ook stond in het Algemeen Dagblad een interview: ‘Brand door accu’s neemt toe, blussen wordt ingewikkelder.’

Brainbox Energy

Naast voorlichting aan burgers heeft Brandweer Haaglanden ook een leeromgeving gemaakt voor de eigen brandweermannen en –vrouwen: de Brainbox Energy. Vaak zijn zij als eerste aanwezig wanneer er iets misgaat met energie- en opslaginstallaties. Belangrijk dus om als brandweer de werking en de gevaren van de moderne installaties die we in woonhuizen en bedrijven aantreffen te kennen.

Meer weten over brand in hoverboards? Bekijk onderstaande video.

Accu van een fiets die brand heeft veroorzaakt

Brand in hoverboards

Foto's elektrische fiets

Accu van een fiets die brand heeft veroorzaakt
Achterkant van een fiets waar een accu in kan

Foto's hoverboard

Batterijen van uitgebrande hoverboard
Hoverboard na brand
Uitgebrande batterijen van hoverboard

Werken bij de VRH