Dienst tijdens de jaarwisseling

22 december 2023

Jeroen, Fahd en Marsel, kazerne Laak

Stukken stoeptegel in een lijstje aan de muur in de wacht als stille getuigen van een incident tijdens de afgelopen jaarwisseling. De steen belandde tegen en in de brandweerwagen van kazerne Laak en werd meegenomen als ‘souvenir’.

Jeroen, Fahd en Marsel van de kazerne Laak hebben komende jaarwisseling dienst en vertellen over hun ervaringen en verwachtingen.

""

Veelzijdigheid aan incidenten

“In de wijk Laak zijn er tijdens de afgelopen jaarwisselingen wel problemen geweest”, trapt Marsel af. “Kijk maar wat er kan gebeuren. Het bewijs hiervan hangt achter mij”, wijzend op de ingelijste stenen. Marsel is een ‘oude rot’ die al menig Oud & Nieuw dienst heeft gedaan. “Ik begrijp sowieso niets van geweld tegen hulpverleners”, zegt hij. “Gelukkig heb ik er nog niet vaak mee te maken gehad. Het lijkt wel of de onrust zich heeft verplaatst de laatste jaren, meer naar andere wijken in de stad.” “Maar ik verwacht niet dat wij nu een probleemloze jaarwisseling tegemoet gaan”, vult Jeroen aan. “Want er zijn altijd wel groepen die uit zijn op rottigheid. Er gaat regiobreed weer een veelzijdigheid aan incidenten op ons afkomen, variërend van buitenbrandjes, vlam in de pan, autobranden tot woningbranden. Je bent op zo’n nacht bijna continue op straat en wordt soms ook ingezet buiten het eigen rayon als dat nodig is. Voorafgaand aan de jaarwisseling wordt er een draaiboek gemaakt waarin alle maatregelen voor de dienstdoende eenheden staan omschreven. De maatregelen zijn van kracht vanaf 19.00 uur op 31 december en duren zolang het nodig is.

Begrip

Voor Fahd is werken tijdens de jaarwisseling nog een verrassing, hij draait dit jaar zijn eerste als manschap. “De verhalen over de hectiek heb ik natuurlijk al meegekregen, dus ik voel wel een lichte spanning. Tot nu toe heb ik me nog niet onveilig gevoeld tijdens het werken op straat, maar ik ga wel wat meer op mijn hoede zijn komend Oud & Nieuw. Want onder invloed van drank en drugs kan de sfeer tijdens het uitmaken van een vreugdevuurtje zomaar omslaan. En dan staan wij ertussen. Ik durf nog niet te zeggen hoe ik dan ga reageren. Mijn sterke punt is wel dat ik makkelijk in de omgang ben en eenvoudig contacten kan leggen. Het is ook niet verkeerd om je gezicht te laten zien in de wijk. Ik vertel graag over mijn werk en probeer zo begrip te kweken voor het hulpverlenerswerk.”

“Wel lijkt het of de brandweer een ander soort status heeft dan de ambulance en politie”, denkt Marsel. “Kinderen zwaaien naar ons als we langsrijden. Naar de politie wordt een middelvinger opgestoken. Laatst werden we door de kassamedewerker in de supermarkt onthaald als helden. Dat voelt dan best ongemakkelijk.” Fahd: “Ik ben wel trots dat ik brandweerman ben. Je helpt mensen tijdens een dieptepunt in hun leven, dat maakt misschien die heldenstatus.”

Grenzeloosheid

Op de vraag of werken tijdens de jaarwisseling leuk is, vertelt Jeroen: “Vroeger wel, maar ik ga het steeds minder leuk vinden, door alle ellende en grenzeloosheid die voorbijkomt in die nacht. Het lijkt wel of tijdens de jaarwisseling bij de feestvierders de remmen eraf gaan. Er zijn altijd groepen op straat die uit zijn op rellen. Er gebeurt van alles om je heen, dus we houden elkaar goed in de gaten.” Marsel: “Er zijn helaas nog steeds locaties in de wijk die we tijdens de jaarwisseling niet zonder politiebegeleiding in kunnen. We worden dan bekogeld met vuurwerk, stenen en andere zaken. Ik heb weleens een auto moeten blussen onder ME begeleiding, waarbij het ‘publiek’ er in een cirkel omheen stond. Dan voel je je niet echt op je gemak.” “Bij een melding krijgen we vanuit de meldkamer de stemming en sfeer mee als dat nodig is”.

Brandweermannen blussen een brand op oudejaarsavond. Er staat een groep politiemannen omheen.

Staatsloterij

Fahd denkt dat de samenleving mede door social media verhard is. “Mensen doen alles voor de likes, gaan zich stoerder gedragen en willen elkaar overtreffen. Er wordt gelachen als dingen fout gaan die helemaal niet leuk zijn. Dat is de mentaliteit van tegenwoordig.” “Maar er gebeuren ook leuke dingen tijdens de jaarwisseling, want misschien winnen we wel weer de staatsloterij!”, lacht Marsel, “zoals een paar jaar geleden!” De ploeg koopt elk jaar gezamenlijk een straatje staatsloten voor de oudejaarstrekking. Een paar jaar geleden was het raak en won de ploeg een mooi bedrag. “We hebben de loten eerst drie keer nagekeken. Maar het was echt, en hebben in polonaise door de uitrukgarage gelopen!”

Werken bij de VRH