Zij-instromen bij brandweer Haaglanden

03 januari 2024

Patrick, brandweerman kazerne Centrum

Patrick startte dit jaar als zij-instromer op kazerne Centrum als manschap en brandweerduiker. Na zes jaar werken op het vliegveld van Eindhoven en twee jaar op kazerne Spijkenisse is hij blij dat hij nu midden in het drukke Den Haag geplaatst is. 

Dat Patrick brandweerman wil worden wordt gelijk duidelijk wanneer hij op zijn 15e de kazerne binnenstapt om mee te trainen met de jeugdbrandweer. Drie jaar later start hij op vliegveld Eindhoven: “In Eindhoven werkte ik als brandweerman bij de luchtmacht en was onze hoofdtaak vliegtuigenbrandbestrijding. Je kennis bijhouden over de vliegtuigen en helikopters was heel belangrijk. Ook deden we de eerste medische handelingen als first responders wanneer een vliegtuig was geland. Verder deden we veel oefeningen en natuurlijk alle standaardtaken die horen bij het werk, zoals je materiaal op orde houden, preventie en opleiding.”

""

Overstap naar Brandweer Haaglanden

Patrick wordt ploeginstructeur en chauffeur pompbediener in Eindhoven, maar mist toch een bepaalde uitdaging. Het aantal uitrukken op het vliegveld ligt veel lager dan in de stad. Dit is dan ook de reden waarom Patrick na zes jaar de overstap maakte naar Brandweer Rotterdam, kazerne Spijkenisse. "In Spijkenisse was meer dynamiek, maar ik kon toch niet volledig mijn draai vinden. Via-via hoorde ik dat ik als zij-instromer wellicht bij Haaglanden aan de slag kon.”

Zij-instromer

Twee keer per jaar start er een opleiding voor zij-instromers bij brandweer Haaglanden. Als volledig opgeleide brandweerman of -vrouw word je tijdens het zij-instroom traject klaargemaakt voor je nieuwe baan als beroepsbrandweer op een kazerne in de regio Haaglanden. Dit traject is specifiek bedoeld voor manschappen uit andere veiligheidsregio’s, en voor nieuwe collega’s die de overstap maken van vrijwillige brandweer naar beroeps.

Werken voor brandweer Haaglanden bevalt Patrick uitstekend: “Ik ben goed ontvangen door mijn nieuwe collega’s en tijdens de eerste maand heb ik de kazernes en werkwijze van Brandweer Haaglanden leren kennen. De reuring en veelzijdigheid van werken op een kazerne in het centrum van Den Haag bevalt ook erg goed. Dit is één van de drukste kazernes, dus ik ben trots dat ik hier geplaatst ben.”

Brandweerman Patrick staat in zijn bluspak voor de kazerne met zijn helm in zijn hand.

Werken bij de VRH