Blessure? Louis helpt je om in no-time weer brandweerfit te worden

28 juni 2023

Louis, manschap en herstel- en fysieke trainer PPMO

Louis zag dat er binnen de VRH geen begeleiding was voor collega’s die met een blessure thuis kwamen te zitten. Vanuit zijn ervaring als personal trainer schreef hij een businessplan, zette de pilot ‘Fysiek Trainers+’ op en inmiddels heeft hij samen met collega Marcel tientallen collega’s geholpen om weer ‘brandweerfit’ te worden.

Toen Louis met een blessure thuis kwam te zitten, kwam hij erachter dat er binnen de brandweer geen goed uitgewerkt vervolgtraject was bij verzuim. “Je kwam dan thuis te zitten, bijvoorbeeld met een verzwikte enkel, en na zes weken kreeg je een oproep van de bedrijfsarts die je de vraag stelde wanneer je zelf dacht om weer aan het werk te kunnen”, vertelt hij. Ik heb toen samen met mijn collega Marcel een businessplan geschreven en mocht bij kazerne Rijswijk aan de slag met de pilot ‘Fysiek Trainers+’.”  

Louis en Marcel in de sportschool
Beeld: Sicco van Grieken

Laagdrempelig

Doordat Louis ook testleider is bij het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO), weet hij als geen ander waar je naartoe moet werken vanuit een situatie waarin je geblesseerd thuis komt te zitten. Wel benadrukt hij dat hun begeleiding alleen op fysiek vlak is. “Een collega met mentale problemen gaat naar de bedrijfsmaatschappelijk werker en als het te medisch wordt, dan verwijzen we naar een specialist. We zijn geen fysiotherapeut of orthopeed. Bovendien doen we het hele behandeltraject zoveel mogelijk in samenspraak met specialisten.” Het doel van de begeleiding is in feite dat de geblesseerde collega weer zekerder over zijn of haar eigen lichaam wordt, met als doel om uiteindelijk de PPMO-test te halen. “Daarmee is voor iedereen inzichtelijk dat je weer geschikt bent voor het brandweerwerk. Omdat we zelf ook in de uitrukdienst zitten, weten we heel goed wat er van een brandweerman of -vrouw gevraagd wordt. De begeleiding maken we zo laagdrempelig mogelijk. Dit kunnen we trouwens ook preventief inzetten. Als een collega bijvoorbeeld geopereerd moet worden, dan kunnen wij helpen bij een optimale voorbereiding.”  

Sporttest coronaproof

Doordat de animo voor deze vorm van begeleiding groot is en de functie hem behoorlijk wat werk geeft, draait Louis nog maar voor 50% mee in de operationele dienst. “De combinatie maakt het werk voor mij uitdagender. Het begeleiden van mensen vind ik leuk en daar zit veel passie in, maar dat geeft ook weer meer zin om met de collega’s in de uitrukdienst mee te draaien. Ik vind het geweldig dat de pilot ‘Fysiek Trainers+’ nu structureel is geworden. In het kader van het ‘brede loopbaanbeleid’ is dit belangrijk voor mijn toekomst bij de brandweer. Ik wil hier namelijk heel graag tot mijn pensioen blijven werken!” Louis laat er in ieder geval niets aan liggen om zijn meerwaarde als fysieke trainer te bewijzen, want naast het hersteltraject neemt hij nu ook de sporttesten af bij de werving van nieuwe collega’s. “Die test hebben we tijdens de Covid-crisis ‘corona-proof’ gemaakt en in een nieuw jasje gegoten. Deze vorm zullen we de komende jaren weer hanteren bij de werving van nieuwe brandweercollega’s. Daarnaast zijn we bezig met verschillende innovaties rondom vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Zo ontwikkelen we een app waarmee we andere fysieke trainers kunnen opleiden.”

 

Dit is één van de achttien verhalen van onze collega’s. Wil je meer lezen? Bekijk dan het magazine Brandweerwerk.

Werken bij de VRH