Brandweer in de vakantieperiode

25 augustus 2022

Danny & Jessica brandweervrijwilligers

Tijdens de vakantieperiode hebben we even vrij van school, maar dat betekent niet dat de afgelopen weken geen brandweeractiviteiten plaatsvonden. De oefenavonden op dinsdag gingen gewoon door. Gelukkig, want die zijn heel leerzaam en gezellig. Daarnaast lieten we ons deze zomer regelmatig zien op maatschappelijk vlak.

Het is erg leuk om in de openbare ruimte een oefening te draaien. Naast het feit dat we er veel van leren, komen er ook nieuwsgierige mensen kijken of vragen stellen over waar we mee bezig zijn.  Op deze manier is het laagdrempelig om met dorpsgenoten in contact te komen en naar buiten te treden. Het is niet alleen leuk om te laten zien aan je dorpsgenoten wat je doet, maar het is ook nog eens een mooie manier van ledenwerving. Bovendien zijn wij er natuurlijk super trots op!

Vanuit dat oogpunt helpen we altijd graag mee aan het Waterspektakel in Maasdijk. En het werkt! Al meerdere enthousiaste mensen kwamen op de kazerne om mee te kijken tijdens een oefenavond. Er is zelfs iemand die het zo leuk vindt dat hij graag de opleiding tot brandweervrijwilliger wil starten.

Vrijwilligers Danny en Jessica bij een brandweerauto

Samenwerking

Wat wij ook mooi vinden aan de brandweer is de samenwerking tussen de ploegen. Dit is samenwerking in de breedste zin van het woord. Zo oefenen we bijvoorbeeld samen om kennis over specifieke gebouwen en inzettactieken met elkaar te delen en zorgen we dat we op elkaar ingespeeld blijven. Maar we werken ook samen om met elkaar een fantastisch maatschappelijk doel te bereiken.


Zo hebben we in deze periode een gezamenlijke oefening gedraaid met kazerne Naaldwijk. Ook vond er een teambuildingsactiviteit plaats met de kazernes Maassluis en Maasdijk ter versterking van de onderlinge band als we elkaar tegenkomen met een uitruk.

Verder zagen we voorbijkomen dat kazerne Monster en De Lier zich gezamenlijk inzetten voor een goed doel, namelijk A Local Swim. Het maakt ons trots dat we hierbij horen. Het is heel bijzonder dat wij als brandweer ons ook op deze manier kunnen inzetten.

Collega's van kazerne De Lier bij A Local Swim
Brandweermannen bij A Local Swim
A Local Swim

Inzetbaarheid tijdens de vakantie

Tijdens de vakantieperiode is de inzetbaarheid een kritiek punt. Veel van ons hebben van een heerlijke vakantie genoten en waren daardoor een aantal weken niet beschikbaar. Dat betekent dat er meer druk komt te staan op de thuisblijvers om paraat te blijven. Dit is voor ons de eerste zomer waarin we zo bewust meemaken wat er allemaal bij komt kijken om de inzetbaarheid te waarborgen. Het is soms puzzelen, passen en meten, maar we vinden het echt gaaf dat we als ploeg de inzetbaarheid konden waarborgen en we er altijd waren wanneer dit nodig was.

World Police and Fire Games

Vorige column was het nog spannend hoe onze deelname aan de World Police and Fire Games zou verlopen. Kazerne Maasdijk nam deel met het onderdeel ‘sloep roeien’. Met een team van acht brandweermensen gingen we de strijd aan. We leefden hier weken naartoe en hebben er hard voor getraind. Was wat het een indrukwekkende belevenis. Vanaf het moment dat het startsein ging, hebben we alles gegeven. We roeiden tien zware kilometers op de Maas. De blaren die we opliepen waren het waard! Hoe zwaarder de strijd, hoe zoeter de overwinning. We zijn ontzettend trots dat we een bronzen medaille wisten te behalen. Hoe de voorbereidingen en wedstrijd zijn verlopen, lees je hier. Wij danken de VRH voor het mogelijk maken van dit evenement. Daarnaast willen we ook scouting De Lier bedanken voor het beschikbaar stellen van de sloepen en de trainingen.
 

Naast de welverdiende rust en leuke dingen, hebben we de vakantieperiode natuurlijk ook gebruikt om alvast wat theorie door te lezen voor de opleiding die volgende week weer van start gaat. 😉 We hebben weer zin om weer lekker te gaan knallen.

Jessica en Danny met hun team bij de World Police and Fire Games
Danny en Jessica met hun team in de sloep tijdens de World Police and Fire Games

Werken bij de VRH