Brandweer Haaglanden trots op nieuwe kleding

04 april 2019

Brandweer Haaglanden heeft een primeur: op 2 april 2019 is de nieuwe interventiekleding voor brandweermensen en -mannen officieel in gebruik genomen. Hiermee zijn we het eerste korps in Nederland met een nieuwe look.

Brandweerpersoneel in nieuwe interventiekleding

Projectleider Rijk Vogelaar licht trots toe: "Een nieuw en modern kledingconcept dat past bij de huidige tijd én, nog belangrijker, dat past bij het diverse brandweerwerk." Kour van der Laan (bevelvoerder en teamleider van het brandweermotorteam) was lid van de projectgroep interventiekleding en stond aan de wieg van de ontwikkeling van het nieuwe concept.

Aan de slag

"De aanbesteding en ontwikkeling van de nieuwe interventiekleding is één van de drie grote aanbestedingen die ik als projectleider mocht begeleiden", zegt Rijk. "Bij de andere twee aanbestedingen, de nieuwe uitrukkleding en blusvoertuigen, waren er landelijke kaders om op terug te vallen. Voor het vervangen van de afgeschreven kazernekleding was er nog niets."

Besloten werd dat het interventiekleding moest worden, kleding die zowel op de kazerne als tijdens een aantal operationele klussen gedragen wordt. Onze veiligheidsregio was snel overtuigd van het nut van de interventiekleding. "Dat doen we even, dachten we maar hoe krijg je iets wat niet bestaat? Een hele klus en met hulp van de operationele dienst en vele deskundigen is het concept bedacht."

Aan de wieg

Kour vertelt: "Toen ik jaren geleden met de brandweerploeg aan tafel zat viel het mij op dat iedereen iets anders aan had. Oude kleding, andere modellen, korte mouwen, lange mouwen. De oude kleding, een concept dat we al dragen sinds de jaren ’80, had niet meer de uitstraling die we graag willen. Daarnaast waren we niet echt herkenbaar als brandweerman of -vrouw. Als je tijdens het boodschappen doen aangesproken wordt door mensen die je vragen waar de boter en de melk staat weet je dat er iets moet veranderen. Ik nam contact op met Erik Ferrari die in die tijd over de kleding ging. Erik wilde graag meedenken en we kregen van de directie de tijd om een aantal concepten uit te proberen. We hebben met de projectgroep keihard gewerkt om draagvlak te krijgen en een mooi concept neer te zetten. Het doel was een praktische pak dat representatief en herkenbaar is. Dat is gelukt! Ik ben hartstikke trots."

Komen en gaan met een glimlach

De aanbestedingen zijn nu afgerond. "Ik ben trots op wat we bereikt hebben maar ook zeker op de manier van samenwerken", vertelt Rijk. "Mensen kwamen en gingen met een glimlach, waren gedreven en leverden hun bijdrage met passie voor het vak."

Brandweer toont nieuwe interventiekleding

Werken bij de VRH