De Blue Lagoon-brand Scheveningen

18 april 2019

In het voorjaar van 2018 woedde er een grote brand in strandtent Blue Lagoon op Scheveningen. Een bijzondere locatie met forse inzet van de brandweer. Wat is er precies gebeurd? En hoe pakken onze brandweercollega’s deze grote brand aan?

Een van de warmste aprildagen ooit gemeten: er stond 29 graden op de thermometer. Heerlijk strandweer dus, maar de dag begon met dikke zwarte rookwolken boven het Scheveningse strand. "Wij sliepen op de kazerne toen we rond 05.45 uur gealarmeerd werden voor een brand bij strandtent Blue Lagoon. Ik kwam met de brandweerploeg van kazerne Scheveningen als eerste bij de brand aan. De strandtent stond toen al volledig in brand", zegt bevelvoerder Martijn van kazerne Scheveningen. "Toen we naar binnen keken zagen we al volop rookontwikkeling en ineens klapte alle ramen eruit", vertelt brandweerman Jack. Strandeigenaar van Blue Lagoon werd ook gealarmeerd rond ongeveer 05.45 uur door zijn dochter. Peter wist meteen dat het foute boel was: "Ik was er binnen twee minuten en het eerste wat ik zag was brand en toen wist ik dat het over was."

brand

Blussen

De brand ontstond buiten en sloeg naar binnen. Dit werd ontdekt door de nachtwaker die de boel in de gaten hield. Hij heeft zelf nog geprobeerd om te blussen, maar dit had weinig effect. De brand verspreidde zelfs zo snel dat het voor de brandweer ook niet meer veilig was om naar binnen te gaan. "We wisten dus ook dat het niet meer reëel was om de Blue Lagoon te redden. Het doel was daarom om de naastgelegen strandtenten te redden en dat is gelukt. Ik ben dus tevreden met het behaalde resultaat, al is het triest dat Blue Lagoon in het as is komen te liggen", zegt bevelvoerder Martijn. Blue Lagoon-eigenaar beaamt dit: "De brandweer heeft super werk gedaan. De naastgelegen strandtenten zijn gespaard gebleven en mijn terras ook. Als ik mijn terras was verloren had ik helemaal niets meer gehad."

Een impactvol verhaal, bekijk hieronder de video over deze brand.

Rook door brand in strandtent Blue Lagoon op Scheveningen

Video brand in strandtent Blue Lagoon

Vlammen bij brand in strandtent Blue Lagoon, Scheveningen
brand

Werken bij de VRH