“Deze functie maakt mijn baan echt compleet”

10 oktober 2023

Sema, communicatieadviseur en woordvoerder

Als operationeel woordvoerder geeft Sema sinds het begin van 2021 tekst en uitleg bij de inzet van Brandweer Haaglanden bij incidenten. In dit artikel krijg je een uniek kijkje achter de schermen en nemen we je dag voor dag mee tijdens één van haar diensten. 

""

Maandag

Op een maandagochtend in januari 2021 neemt Sema het piket als ‘woordvoerder van dienst’ over van haar collega. Sema heeft op dat moment net haar opleiding tot woordvoerder afgerond en het is de tweede keer dat ze zelfstandig een piketdienst draait. Een volgende stap in haar loopbaan, die aanvankelijk een heel andere richting op beweegt. Na de hogere hotelschool komt ze per toeval terecht in een communicatiefunctie in de telecomsector. Het communicatievak vindt ze zo leuk dat ze besluit weer te gaan studeren, omdat ze een gedegen basis wil voor als ze verder gaat in dit vak. Zogezegd, neemt ze weer plaats in de collegebanken en studeert ze Communicatiewetenschap aan de UvA waarin ze zich tijdens haar master ‘Persuasieve communicatie’ specialiseert in consumentenpsychologie en onder andere wetenschappelijk onderzoek doet naar de invloed van de verschillende soorten boodschappen en media op mensen. Hier heeft ze ook nu in haar baan als communicatieadviseur voordeel van. “Ik pas die kennis en ervaring toe om ingewikkelde boodschappen over te brengen naar mijn collega’s.” Tijdens haar studie Communicatiewetenschap krijgt Sema twee kinderen en nadat haar jongste een jaar oud is, gaat ze weer terug naar de arbeidsmarkt. Wederom als communicatiespecialist in de telecomsector.

Uiteindelijk komt ze tot de conclusie dat die commerciële wereld toch niet helemaal bij haar past. “Je bent in feite bezig met het spekken van de aandeelhouders. Dat gaf mij te weinig voldoening. Ik wilde graag maatschappelijk bezig zijn. Ik heb toen bij de VRH gesolliciteerd als communicatieadviseur en vanaf de eerste dag dat ik aan de slag ging, voelde dat heel goed. Ik ben in een warm bad terechtgekomen, de collegialiteit is groot en we staan goed aangeschreven. Ik werk keihard, maar doe het met ontzettend veel plezier.” In eerste instantie werkt Sema alleen als communicatieadviseur, maar al na een paar maanden krijgt ze de kans om de opleiding tot woordvoerder in te gaan. “Ik heb daar wel even over getwijfeld, want privé zat ik toen in een hectische periode. Ik heb het toch gedaan en daar heb ik geen spijt van. Tijdens mijn opleiding heb ik de organisatie goed leren kennen.”

Als woordvoerder wordt Sema gealarmeerd vanaf een middelgroot incident. Deze maandag blijft het rustig, maar dat blijkt de spreekwoordelijke stilte voor de storm te zijn, want er volgen enkele volle dagen.

Dinsdag

De dag begint met een woningbrand waarbij twee katten om het leven komen en de brandweer een cavia weet te redden. ’s Avonds verplaatst Sema zich naar het actiecentrum, waar de ongeregeldheden worden gevolgd na het instellen van de avondklok. Grote rellen blijven gelukkig uit, maar als Sema rond middernacht bijna thuis is, krijgt ze weer een melding van een woningbrand. Als woordvoerder heeft Sema de taak om externe informatie naar binnen te halen en interne informatie naar buiten te brengen. “Dat begint met het goed observeren van de situatie. Wat is er precies aan de hand? Vervolgens haal ik informatie op bij de Officier van Dienst en de bevelvoerders en aan de hand daarvan stel ik een bericht op voor de media. Daarnaast kan ik soms ook een beeld van het incident opdoen via de media die ter plaatse zijn. Media als Regio15 en District8 zijn vrijwel bij ieder incident aanwezig en komen vaak eerder bij het incident aan dan ikzelf. Vaak is het incident al meester als ik ter plaatse kom. De echte vlammen krijg ik dus niet te zien. Maar dankzij de beelden van de media kan ik toch een beeld vormen.”

Bij deze woningbrand gaat het om een portiekflat, waarbij de meeste mensen al op eigen initiatief naar buiten zijn gekomen. Wel moet de brandweer een vrouw en een baby naar buiten halen. Een andere vrouw, de bewoonster van het brandadres, wordt door de rookinhalatie in zwaargewonde toestand met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Woensdag

Op woensdag is Sema in eerste instantie druk met een nasleep van de woningbrand die nacht. Brandweercollega’s van de operationele dienst hadden die nacht een snelle redding gedaan, maar die actie ging zo snel dat het slachtoffer al buiten was voordat de tweede ambulance ter plaatse was. “Je kunt je voorstellen dat dit bij omstanders en media misschien tot vragen en verwarring kan leiden, omdat ze niet de hele context kennen. In dit geval verscheen hierover een sensatieverhaal in de krant. Ik heb op dat moment geprobeerd om tegenover die journalist de verwarring van dat moment te schetsen, maar een volgende keer moet ik mij nog meer bij de feiten houden. Van zoiets heb ik wel even hoofdpijn, want het stelt mijn collega’s in een vervelend daglicht. Gelukkig waren de reacties online meerendeels begripvol richting de brandweer.” Later in de ochtend moet Sema naar een gaslekkage in De Lier. Bij werkzaamheden is een leiding geraakt en de brandweer ontruimt twintig woningen. Er is veel pers op afgekomen en Sema geeft onder andere een radio-interview dat live wordt uitgezonden. Na anderhalf uur is het lek gedicht en kunnen de bewoners weer hun huizen in.

Donderdag

Wanneer Sema piketdienst heeft, voert ze haar taken als communicatieadviseur nog steeds uit, maar dan gaat de pieper altijd voor. Als ze die ochtend haar piket weer overdraagt kan ze zich weer volledig richten op haar reguliere communicatiewerkzaamheden. Zo heeft ze bijvoorbeeld samen met haar collega’s bij team Communicatie een nieuwe wervingscampagne voor beroepsmanschappen opgezet. “Daarmee hebben we ook nieuwe doelgroepen bereikt. Sinds 2021 zijn er meerdere nieuwe klassen gestart en ik heb het idee dat de diversiteit in deze groepen groter is dan voorheen. De komende jaren hoop ik verder te groeien als communicatieadviseur en veel meters te maken als woordvoerder. Die functie maakt mijn baan bij Brandweer Haaglanden echt compleet.”

Woordvoerder

Als woordvoerder ben je betrokken bij de grotere incidenten waarbij mensen willen weten wat er gebeurd is. ‘Wat is er aan de hand en wat ziet de burger daarvan terug?’ De woordvoerder maakt deze vertaalslag. Het woordvoerderspiket rouleert tussen vijf collega’s en om de paar weken heb je een halve week dienst. Dan staat de woordvoerder 24/7 paraat. Als woordvoerder geef je informatie over het incident. Dit doe je ter plaatse op straat, maar ook telefonisch en/of via social media (Twitter). Het kan daarnaast voorkomen dat je een radio- en/of camera-interview afneemt of de omgeving informeert wat zij op dat moment kunnen doen. Afhankelijk van de situatie en het type incident en in goed overleg met andere betrokken partijen en hulpdiensten, zoals: politie, ambulance, gemeente en bedrijven.

Daarnaast zijn de woordvoerders ook inzetbaar als communicatieadviseur CoPI. Bij grote incidenten adviseer je de CoPI-leider over communicatievraagstukken, die er tijdens een GRIP in de buitenwereld spelen. Je legt verbinding tussen betrokken partners en collega’s van de crisisteams en stemt de communicatie met elkaar af. Daarnaast zijn er regelmatig oefeningen.

Portretfoto Sema, communicatieadviseur en woordvoerder

Werken bij de VRH