Econoom zoekt actie

19 juli 2023

Yuri, Officier van Dienst en beleidsmedewerker Operationele Voorbereiding

Yuri studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool, maar het loopbaanperspectief sprak hem niet aan. Wat hij wel zocht: vrijheid, actie, avontuur. Bij Brandweer Haaglanden zijn al die wensen uitgekomen.

Waarom ben je niet aan de slag gegaan als econoom?

“Het studeren ging mij goed af, daar zat niet het probleem. Tijdens een afstudeerstage kwam ik bij een marketingbureau terecht en ik vond het verschrikkelijk om van 9 tot 5 achter een bureau te zitten. Ik werd niet gelukkig van de banen die je met deze opleiding kon krijgen. Daarnaast was ik er door baantjes in de horeca en bij een aannemer achter gekomen dat ik het leuk vond om met mensen te werken en fysiek bezig te zijn. De brandweer zag ik nooit als carrièremogelijkheid, maar een vriend van mij was ploegchef op kazerne Archipel. Door zijn verhalen kwam ik tot de conclusie dat het brandweervak mij wel zou passen.”

Je hebt toen gesolliciteerd als manschap. Had je daarvoor niet een te hoog opleidingsniveau?

“Misschien wel en daar heeft de brandweer ook over moeten nadenken. Zou ik mij niet gaan vervelen in de uitrukdienst? Ik paste niet helemaal in het plaatje. Ik wilde het alleen heel erg graag en heb toen toch de kans gekregen. De sporttest was vervolgens geen probleem, de technische test iets lastiger. Daarvoor heb ik wel van tevoren geoefend. Tijdens die test moest ik een constructie van hout nabouwen. Dat ging redelijk goed, maar ik zag dat anderen dit in de helft van de tijd deden.”  

Portretfoto van Yuri in bluspak
Beeld: Sicco van Grieken

Na de opleiding ben je geplaatst op kazerne Stadshart (Zoetermeer). Hoe waren die eerste maanden?

“Tijdens de opleiding krijg je niet direct een beeld bij hoe het is om in een 24-uursdienst te zitten. Daar moest ik wel even aan wennen. Het is compleet anders dan een baan waarin je van 9 tot 5 werkt en de ploeg waarin je werkt is een soort tweede familie. Je hebt een hechte band, maar ook wel irritaties. Het kostte wel even wat tijd om mijn plek te vinden in een ploeg die al lang bij elkaar was. Ik had ook wel het idee dat ik moest bewijzen dat ik ook technisch was, ondanks dat ik daar geen achtergrond in had. Ik had het geluk dat een collega mij op sleeptouw nam. Hij nam de gereedschappen met mij door en bedacht allerlei oefeningen. Dat geeft een goed gevoel. Je maakt soms heftige dingen mee, we moesten op een gegeven moment bijvoorbeeld een persoon bergen die zichzelf had opgehangen. Maar het groepsgevoel en de actie spraken mij heel erg aan. Het werk kan van 0 tot 100 gaan.”

Toch heb je al snel een nieuwe stap gezet. Vertel!

“Het mooie van Brandweer Haaglanden is dat er veel aandacht is voor jouw ontwikkeling. Op een gegeven moment dacht ik erover om te solliciteren voor lifeguard. Ik vroeg mijn teamhoofd wat hij daarvan vond en hij reageerde toen met ‘waarom solliciteer je niet als Officier van Dienst?’ Ik twijfelde daar wel over, want ik was nog niet zo lang manschap. Hij gaf het laatste zetje door te zeggen ‘doe maar gewoon, je weet nooit wanneer er weer zo’n kans voorbij komt’. Inmiddels heb ik de opleiding afgerond en werk ik met veel plezier als zelfstandig Officier van Dienst in de regio". 

Opleiding tot Officier van Dienst

In de leergang Officier van Dienst word je voorbereid op het leidinggevenaan brandweereenheden bij de bestrijding van incidenten, het initiëren en coördineren van multidisciplinaire samenwerking. De opleiding vindt afwisselend plaats op de Brandweeracademie en de eigen werkplek. Naast de theorie over de incidentbestrijding, zowel monodisciplinair als multidisciplinair, zijn er verschillende oefenweken. Daarnaast loop je op je eigen werkplek mee met een ervaren Officier van Dienst.

Dit is één van de achttien verhalen van onze collega’s. Wil je meer lezen? Bekijk dan het magazine Brandweerwerk.

Werken bij de VRH