Een geweldige eerste kennismaking met de vrijwillige brandweer

24 februari 2022

Danny & Jessica brandweervrijwilligers

Danny: “He Jess, vorige keer vertelde je iets over een warm bad bij de ploeg Maasdijk. Hoe was het voor jou om de eerste keer te komen kijken bij de vrijwillige brandweer en waarom ben je blijven plakken?”

Vuurdoop

Jessica: “In onze vorige blog vertelde ik over waarom ik me had aangemeld bij de vrijwillige brandweer. Een paar dagen na mijn aanmelding werd ik eerst door de VRH gebeld en daarna door iemand van de ploeg in Maasdijk. Na deze leuke gesprekken, kreeg ik een uitnodiging om eens te komen kijken. Ik kon kiezen: of ik zou gelijk die dinsdag daarop al komen, of ik moest drie weken wachten totdat de persoon waarmee ik gesproken had terug was van vakantie. Maar zo lang wilde ik niet wachten!

Brandweervrijwilligers Danny en Jessica poseren met brandweermaterieel

Enigszins gespannen ging ik dus die dinsdag voor het eerst naar de kazerne. Je raadt het al: de hele ploeg was natuurlijk aanwezig en ik kreeg gelijk mijn vuurdoop. De eerste keer dat ik kwam kijken vond er een grote oefening plaats, waarbij ook een hoogwerker aanwezig was. Ik mocht al snel mee de lucht in, hoe gaaf is dat? Wat veel indruk op mij heeft gemaakt, is dat de ploeg mij gelijk meenam in de hele oefening van die avond en dat verschillende brandweerleden mij met veel aandacht allerlei zaken hebben uitgelegd. Bijvoorbeeld over alle materialen die die avond werden gebruikt en waarvoor. Ook kwamen er de mooiste brandweerverhalen voorbij van zowel vroeger als nu. Door hiernaar te luisteren (sommige verhalen gingen over kameraadschap en waren mooi, andere verhalen hadden een serieuzere ondertoon) kreeg ik een goed beeld van hoe veelzijdig de brandweer is en hoe de leden van de ploeg met elkaar om gaan.

De oefening die avond duurde vrij lang, waardoor we pas laat weer terugkwamen op de kazerne. Daar werd de oefening nabesproken onder het genot van een drankje. De avond duurde voort en het werd later en later. Het was kortom een geweldige eerste kennismaking.

Na een aantal weken van meelopen met de oefeningen, napraten op de kazerne en goed de keuzes overwegen of de brandweer bij me past – want de brandweer kost uiteindelijk best veel tijd en is vrijwillig, maar niet vrijblijvend – kwam ik tot de conclusie: hier wil ik niet meer weg… Na een aantal maanden mocht ik de selectiedag van de brandweer afleggen en vervolgens werd ik medisch gekeurd. Yes! Ik bleek geschikt voor de brandweer en kon starten met de opleiding.

Bij jou is het allemaal nog sneller gegaan, toch Dan?”

Sneltreinvaart

Danny: “Nou, bij mij duurde het zeker een stuk minder lang dan bij jou. Het spookte al best lang door mijn hoofd om bij de brandweer te gaan. Maar wat kon ik verwachten? En hoeveel tijd zou het me kosten? Waar moest ik beginnen? Via jou, Jess, ben ik in een sneltreinvaart enthousiast geworden en kwam ik al snel voor het eerst kijken. Ook ik mocht mee naar een oefening en zag hoe de mannen en vrouwen van Maasdijk met veel passie, energie en motivatie te werk gingen. Er stond een auto in de brand op een parkeerdek (uiteraard fictief). Het parkeerdek bestond uit metaalgaas, waardoor de brandende vloeistof uit de auto naar beneden liep.

Ik werd net als jij helemaal meegenomen in de oefening, wat goed ging en wat beter kon. Gaaf om te zien dat iedereen openstond om te leren van elkaar en dit weer mee te willen nemen naar de volgende oefening of uitruk. Na de oefening werd ik helemaal bijgepraat met de ins en outs van de oefening en werd er nog verder gesproken in de gezellige bar op de kazerne.  

Jessica: “Ik was ondertussen al ruim bezig met de opleiding, maar er vielen op het moment dat Danny kwam meelopen op de kazerne, wat aspiranten uit. Het schoot me te binnen, hoe mooi zou het zijn als Danny zou kunnen instromen!”

Danny: “Ik moest wel snel besluiten of ik hiermee verder wilde en ik koos zonder verdere twijfels om deel te nemen. We gooiden een balletje op bij de ploegchef over wat de mogelijkheden waren en binnen de kortste keren kon ik op appél komen bij de selectiedag. Vlak daarna startte ik ook met de opleiding. Jess, voor de opleiding moeten wij toch ook een leerwerkplekbegeleider aanstellen, wat is dat ook alweer precies? Misschien is het leuk om alvast een klein beetje over de opleiding te vertellen.”

Jessica: “Ja klopt, Dan! Voordat je aan de opleiding begint, vraag je iemand uit de ploeg om je leerwerkplekbegeleider te worden. De leerwerkplekbegeleider helpt en begeleidt je in het maken van praktijkopdrachten op de kazerne. Daarnaast kun je bij deze persoon terecht voor alle extra vragen die je hebt. Wij zijn heel blij met die van ons: Mark. Het is een verantwoordelijke taak en het kost hem behoorlijk wat tijd, omdat wij de oren van zijn kop vragen. Maar Mark is een echte motivator die bereid is voor ons door het vuur te gaan. Geen vraag is hem te gek. Kortom, iemand waar je op kunt bouwen en waar wij in ieder geval heel veel energie van krijgen.”

Samen, met de hulp van de ploeg én onze leerwerkplekbegeleider, knallen we door de opleiding en blijven we lekker plakken tijdens de evaluaties van de oefenavonden.

Volg de verhalen van onze brandweervrijwilligers

De verhalen van Jessica en Danny zijn het komende jaar te volgen via deze website én onze kanalen op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Word je enthousiast van deze verhalen en wil je ook vrijwilliger worden? Neem dan eens een kijkje op brandweer.nl/haaglanden/word-vrijwilliger

Werken bij de VRH