En... Actie!

18 november 2021

Christiaan, opleiding bevelvoerder

Wat is het toch mooi om mensen te zien ontwikkelen, om collega's te zien groeien en diverse hordes te zien overwinnen. Tijdens de bevelvoerdersopleiding die ik volg, worden we opgeleid van manschap naar bevelvoerder. Niet alleen je kijk op incidenten verandert, je verandert zelf ook mee. Ieder heeft zo zijn eigen uitdagingen tijdens die transformatie.

Op de eerste dag van de bevelvoerdersopleiding werden wij tijdens diverse situaties gefilmd. Dit om te wennen aan de verandering van onze nieuwe rol. Zo werden wij tijdens de eerste oefening flink uit onze comfortzone gehaald. De boodschap was duidelijk: overtuiging is de key! Zoals je waarschijnlijk wel zult herkennen, is het confronterend om jezelf terug te zien en horen. Als ik het idee had dat ik het wel aardig deed, dan veranderde dat wanneer ik daarna de opnames terugkeek. Het voelt ongemakkelijk, maar toch is het een uitstekend instrument om jezelf te evalueren. Je ziet de dingen zoals ze zijn, het is geen mening van iemand maar gewoon een keiharde spiegel. Je ziet dingen die goed gaan, maar vooral dingen die (veel) beter kunnen.

We zijn nu een stuk verder in onze opleiding en onlangs werden wij nog een keer gefilmd tijdens een praktijkoefening. Volgehangen met microfoons en een cameraman op één meter afstand, werd vastgelegd hoe wij in de stromende regen tijdens de aanrij-, verkennings-, en inzetfase de functie van bevelvoerder uitvoerden. De week erna hebben we klassikaal de beelden geëvalueerd. Als we deze vergelijken met de opnames van die allereerste dag, zie je hoe iedereen gegroeid is (ik vooral ook in gewicht). Je ziet de verandering aan de blikken in de ogen, de stem, de houding, de overtuiging en de professionele uitstraling.

We zijn er bijna, maar uit de beelden kwamen ook genoeg leerpunten naar boven. Toch ben ik al megatrots op mijn collega aankomend bevelvoerders! In mijn volgende en laatste column neem ik jullie mee in de laatste zes weken van de opleiding, met daarin een hele week praktijktraining op een oefencentrum in Vlissingen.

En... Cut!

Brandweerman Christiaan poseert voor brandweerwagen met blusslang op zijn schouder

Werken bij de VRH