“Het is een misvatting dat je als functioneel beheerder heel technisch moet zijn”

20 oktober 2021

René, coördinator functioneel beheer

Achter de schermen bij de Veiligheidsregio Haaglanden werken vijftien functioneel beheerders. Zij zijn verantwoordelijk voor het (door)ontwikkelen en draaiende houden van onze digitale systemen. René werkt als coördinator functioneel beheer en zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Ultieme mogelijkheid om mijn hobby te combineren met mijn werk

“Ik ben mijn carrière bij de VRH begonnen als brandweervrijwilliger in Honselersdijk. Daar ben ik nu nog steeds bevelvoerder. Toen ik een aantal jaar geleden de vacature van coördinator functioneel beheer voorbij zag komen, wist ik dat dit de ultieme mogelijkheid was om mijn hobby te combineren met mijn werk. In deze rollen kan ik bijdragen aan het laten rijden van onze brandweerwagens én het direct helpen van mensen. Binnen de VRH werken er vijftien functioneel beheerders. Die zorgen ervoor dat al onze informatiesystemen – apps, de kantoorautomatisering, HR-omgeving, Microsoft Office etc. – optimaal werken. We zijn continu bezig met verbeteringen op basis van de wensen van onze collega’s. Ik coördineer het werk binnen ons team."

Collega René (coördinator functioneel beheer) achter zijn computer

Het maken van een vertaalslag

"De kick is om het werk zo te organiseren, dat het behapbaar blijft. Het vak is dynamisch en technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Je moet veel vakliteratuur lezen en vlogs bekijken om bij te blijven. Toch is het een misvatting dat je in dit vak als functioneel beheerder heel technisch moet zijn. Je moet er natuurlijk wel genoeg van afweten om dingen in hun context te kunnen plaatsen, maar in feite zit je tussen de gebruiker en de technische leverancier in. Het gaat vooral om het maken van een vertaalslag: wat wil iemand en hoe zou dat in het systeem ingericht kunnen worden.

Het team waarmee ik werk, is geweldig. De sfeer is goed en we zijn allemaal bereid om elkaar te helpen. We zetten een stapje bij wanneer dat nodig is en werken echt samen aan het eindresultaat. Iedereen heeft zijn of haar eigen discipline, maar ook daarbuiten pakken we dingen op. Als ICT-club heb je contact met alle onderdelen van de organisatie. De VRH voelt als een familiebedrijf waar iedereen elkaar kent en dat maakt het een hele prettige club om voor te werken.”

Werken bij de VRH