“Ik zie het als mijn missie om ervoor te zorgen dat onze mensen die op straat werken, geen last hebben van de regels”

01 september 2021

Ellen, senior juridisch beleidsmedewerker

“De brandweer is een bedrijf van doeners, ik had er vroeger dan ook nooit bij stil gestaan dat daar juristen werken. Maar toen ik hier eenmaal aan de slag ging, merkte ik dat de regels in Nederland soms zo ingewikkeld zijn, dat een jurist zelfs in zo’n bedrijf van toegevoegde waarde is.” Ellen Coremans werkt als senior juridisch beleidsmedewerker bij de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en vertelt over de veelzijdigheid van deze functie.

VRH-collega Ellen poseert staand bij een bureau

Betrokkenheid van een jurist

“Zodra er een juridisch probleem oppopt binnen de organisatie, kom ik in beeld. Er komt echt van alles voorbij, in alle uithoekjes van het werk liggen onderwerpen waar een jurist bij betrokken moet zijn. Bijvoorbeeld wanneer onze collega’s in de operationele dienst te maken krijgen met geweld, dan sta ik hen bij in het doen van aangifte en het claimen van schade. Maar ook wanneer leveranciers hun afspraken niet nakomen, er gecheckt moet worden of we voldoende verzekerd zijn of als burgers en bedrijven klachten hebben, ook dan ben ik betrokken.

Ik zie het als mijn missie om ervoor te zorgen dat onze mensen die op straat werken, geen last hebben van de regels. Zij moeten zich kunnen focussen op het werk, eventueel ‘gedoe’ achteraf moet voor hen bijzaak zijn. De collega’s van de operationele dienst hebben daar nog wel eens zorgen over. Zij zijn vaak de eersten ter plaatse bij een incident, waardoor ze waardevolle informatie hebben voor rechters, verzekeringsmaatschappijen, politie, noem het maar op. Ook krijgen ze te maken met schade die zij zelf hebben berokkend tijdens het werk. Ik help ze om zich voor te bereiden op wat er van hen wordt verwacht.

Ik werk voor de hele organisatie, dus ook voor HR, facilitaire dienst, inkoop en de andere takken binnen de VRH. Dat ik veel mensen spreek, zorgt ervoor dat ik altijd met plezier naar het werk ga. Ook krijg ik de mogelijkheid om continu nieuwe dingen te leren. Wetten veranderen, de tijd verandert en ikzelf verander mee. Ik heb in mijn werk de perfecte combinatie gevonden tussen samenwerken met mijn collega’s en stukken waar ik zelf in moet duiken om op te lossen.”

Werken bij de VRH