"Je hoopt dat bewoners bewuster worden van gevaren en brand kunnen voorkomen"

28 juli 2021

Ton, brandweerambassadeur

Ton heeft een jarenlange carrière in marketing en communicatie achter de rug. Toen zijn pensioenleeftijd in het zicht kwam, was hij er echter nog niet klaar voor om stil te gaan zitten. Actief en onder mensen blijven, is wat hij wilde. Per toeval kwam hij in contact met de brandweer, wat hem direct interesseerde. Hij liet zich daarom als burgervrijwilliger opleiden tot brandweerambassadeur.

“Voor de politie deed ik al vrijwilligerswerk als wijktoezichthouder, waarbij je de ogen en oren van de politie bent. Ik liep preventierondes door de wijk om bijvoorbeeld inbraken te voorkomen. Op een wijkbijeenkomst van de politie en brandweer werd er geworven voor brandweerambassadeurs in Pijnacker, waar ik al dertig jaar woon. Dat leek me erg interessant, dus ik meldde me direct aan. Inmiddels ben ik al sinds 2018 actief als brandweerambassadeur.”

Portretfoto van Ton Jasperse de brandweerambassadeur

Voorlichting ter preventie

Als brandweerambassadeur legt Ton huisbezoeken af: “Ik geef voorlichting aan bewoners over brandveiligheid in hun woning. Aan de hand van een aandachtspuntenlijst loop ik samen met de bewoner de woning door. Door het geven van tips en adviezen hoop je dat bewoners bewuster worden van gevaren en dat je hebt geholpen om brand te voorkomen.” In de regio Haaglanden kan men in de gemeenten Rijswijk, Zoetermeer en sinds 2018 ook Pijnacker-Nootdorp huisbezoeken aanvragen.

Belangrijkste tips

“Wat de meest voorkomende tip is? Dat zijn er eigenlijk twee. De eerste is heel simpel, maar enorm belangrijk: schaf een rookmelder en een koolstofmonoxidemelder aan. Veel oude huizen missen dat nog wel eens, maar ik kan het belang ervan niet vaak genoeg benadrukken. De tweede tip die ik vaak moet geven is het maken van een vluchtroute. Probeer maar eens met je ogen dicht je huis te verlaten. Kan je bijvoorbeeld je sleutels vinden? Verzin daar een vaste plek voor.”

Wie kan brandweerambassadeur worden?

“Ik had helemaal geen brandweerachtergrond, maar ben toch al een aantal jaar met heel veel plezier brandweerambassadeur. Wat je nodig hebt is interesse in het vak en je moet goed kunnen omgaan met mensen. De rest kun je leren. In een aantal trainingen dat werd verzorgd door de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH), werd ons alles geleerd. Deze trainingen werden onder andere door preventie-officieren gegeven. Daarna heb ik tien huisbezoeken afgelegd samen met een brandweerambassadeur die wél een brandweerachtergrond had. Sindsdien leg ik de bezoeken zelfstandig af. Je weet nooit waar je terecht komt, dat maakt het werk leuk en divers!”

Aanmelden als brandweerambassadeur

Woon je in Haaglanden en lijkt het je leuk om brandweerambassadeur te worden? Neem dan contact op met Betty Wentink via betty.wentink@vrh.nl.

Huisbezoek aanvragen

Woon je in Rijswijk, Zoetermeer of Pijnacker-Nootdorp en heb je behoefte aan een huisbezoek? Vraag een huisbezoek aan via het formulier op brandweer.nl.

Werken bij de VRH