Leerwerkplekopdrachten

22 september 2022

Danny & Jessica brandweervrijwilligers

We naderen het einde van onze opleiding. Over enkele maanden mogen wij ons laatste examen doen om zo onze strepen tot manschap te verdienen. Er zijn al veel onderwerpen van de opleiding gepasseerd waar we jullie in hebben meegenomen. Denk dan aan de opleidingsavonden, de praktijkdagen op zaterdag en vele andere leerzame momenten. Maar naast dit alles zijn er dan ook nog de leerwerkplekopdrachten die een groot onderdeel van de opleiding uitmaken. Deze opdrachten dien je uit te voeren op je eigen kazerne met je leerwerkplekbegeleider. We nemen jullie deze column mee in één van onze leerwerkplekopdrachten en wat hier allemaal bij komt kijken.

Danny en Jessica in bluspak voor tankautospuit

Verdieping

Het maken van een leerwerkplekopdracht geeft je op een leuke manier inzicht in en diepgang aan de lesstof die je tijdens de opleidingsavonden behandelt of thuis leest. Je kunt samen met de leden van je ploeg je in een aantal onderwerpen verdiepen. Wij deden tijdens onze opleiding zeventien van die opdrachten. Onderwerpen zijn zeer divers maar sluiten perfect aan bij de lesstof waar je op dat moment mee bezig bent. Dit zijn een aantal onderwerpen die we behandelden:

-          Verschillende aflegsystemen: op welke verschillende manieren en met welke materialen je kunt blussen; 

-          Hoe kun je, onder verschillende omstandigheden, het best een slachtoffer of collega redden;

-          Verschillende technieken om voertuigen te stabiliseren.

Vorige week voerden we onze op een na laatste leerwerkopdracht uit, namelijk: specialisatie binnen het verzorgingsgebied. We kozen ervoor om ons onder te dompelen in de volgende onderwerpen: liftopsluitingen, het redden van dieren en zaagwerkzaamheden bij stormschade. We nemen jullie met deze opdracht mee.

Verschillende stappen van een leerwerkplekopdracht

Een leerwerkplekopdracht bestaat uit verschillende stappen.

Stap 1 – Begin met een goede voorbereiding Je bepaalt samen met je leerwerkplekbegeleider een locatie. Wij vinden het leuk om een situatie te creëren die zo realistisch mogelijk is. Op deze manier is de oefening het meest leerzaam, omdat je zo het beste beeld krijgt hoe zo’n situatie er in het echt aan toe gaat.

Stap 2 - De uitvoering Vooraf bepaal je welke leerdoelen je wilt behalen tijdens het uitvoeren van de opdracht. Aan de hand van deze doelen maken we een casus per onderwerp. Zo hebben we voor deze opdracht de doelen gesteld als: hoe bepaal ik waar ik ga zagen bij de betreffende boom? Hoe kun je op de meest veilige en efficiënte manier een koe uit de sloot redden? En welke onderdelen van de lift moet je kunnen vinden om een persoon zo snel mogelijk te bevrijden?

Nu is het tijd voor de praktijk en het uitvoeren van onze casussen. We gaan naar de verschillende locaties, nemen alle materialen mee die we denken nodig te hebben en gaan aan de slag.

Tijdens het uitvoeren van de opdracht vertelt onze leerwerkplekbegeleider ons hoe we de verschillende werkzaamheden het beste kunnen uitvoeren en waar we op moeten letten. Ook vertelt hij veel verhalen over incidenten uit het verleden en geeft hij praktijkvoorbeelden. Hier leren we echt veel van! We worden creatief, krijgen meer inzicht en het is ook nog eens supergezellig om op deze manier samen met je ploeg bezig te zijn.

Stap 3 – Rapportage en evaluatie Als alle onderdelen van de opdracht zijn uitgevoerd, is het tijd voor het schrijven van een verslag. Je schrijft een rapport van alle uitgevoerde onderdelen. Wij vinden het altijd leuk om veel foto’s te maken. Zo kunnen we die nog eens terugzien als we het over een bepaald onderwerp hebben. Maar het maakt het ook nog eens heel leuk om aan de hand daarvan een rapport te schrijven. We hopen dat de docenten onze foto’s (en onze rapporten) net zo leuk vinden om te lezen als wij. Als onderdeel van het rapport schrijf je een korte evaluatie. Wat heb je geleerd, wat is opvallend en heb je nog tips en tricks gekregen van je leerwerkplekbegeleider of ploegleden.  

Dan is het wachten. Wordt je rapport goedgekeurd? Yes! Die van ons zijn goed. Op naar de volgende…. En voor ons tevens de laatste van onze opleiding tot manschap.

Gelukkig zijn we uit de lift bevrijd tijdens de opdracht 😉

Danny en Jessica bij een koe
Danny met kettingzaag tijdens leerwerkplekopleiding

Werken bij de VRH