Lengte x breedte x diepte

10 juli 2023

Benjamin, Beleidsmedewerker Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen

De eerste jaren stonden in het teken van ervaring opdoen in de basis van het brandweerwerk. Op de dienstdagen hoopte je dat er maar enorm veel uitrukken mochten komen. Met de jaren kwamen er de specialismen bij waardoor je inzetbaar was voor meerdere taken. Ik kan mij nog goed herinneren dat we gebruikmaakten van springbemanning. Dat betekende dat je in een dienst op meerdere voertuigen een functie had. Afhankelijk van de melding stapte je op het gealarmeerde voertuig. Zo gebeurde het wel eens dat wanneer je net met de autospuit terugkwam van een incident, je meteen je duikpak in moest schieten voor een volgende melding. Als in de nacht het alarm ging voor een gaspakkeninzet, was het even de slaap afschudden en springen in de, toen nog, Ongevallen Gevaarlijke Stoffen wagen. Het was een leuke en afwisselende tijd. Alle aspecten van ons werk passeerden de revue.  

 

Hoofdbrandwacht

Vorige column eindigde ik met de afkorting HBT, wat staat voor Hoofdbrandwacht. Na een aantal jaren in dienst ging je weer de schoolbanken in om de leergang hiervoor te volgen. Een onderdeel ervan was “sociale vaardigheden”. Er werd namelijk geacht dat je als volgroeide brandwacht een leidinggevende rol aannam ten aanzien van de minder ervaren collega’s. Ook als duikploegleider, bijrijder van een redvoertuig of hulpverleningsvoertuig had je meer te maken met burgers en andere diensten, dus werd onder andere het communiceren onder de loep genomen.

 

Portretfoto van Ben

Instructeur

Een grote stap de diepte in was de opleiding tot instructeur. Het overbrengen van kennis is al een vak op zich, maar de kunst van het lesgeven zit hem vooral in de menselijke hoek. Bijvoorbeeld als er een groep cursisten in je klas zit die in de weerstand schiet of als de stof die je over wilt brengen maar niet aankomt bij mensen. Om te kunnen doorzien waar de weerstand vandaan komt of om de leervraag van individuen te kunnen doorgronden, heb je kennis van menselijk gedrag nodig. Een belangrijk effect van hiermee bezig zijn, is niet alleen dat je het gedrag van anderen analyseert, maar dat je een enorme spiegel voor je neus krijgt. Zeer waardevolle lessen, ook voor het gewone leven buiten de brandweer.

Als je eenmaal instructeur was, kon je lesgeven op regionale oefendagen. Alle soorten gedrag passeerden zo in praktijk de revue. De ene les gaf ik beter dan de andere, maar over het algemeen waren de klas en ik aan het eind van de dag tevreden. Sommige lesdagen zal ik echt nooit meer vergeten. Met collega’s die in de klas zaten haal ik wel eens met een grote glimlach herinneringen op.

 

Bevelvoerder

De eerste dag van de bevelvoerdersopleiding op Loosduinen in een klaslokaal was confronterend. Het enige wat we deden was zes stoelen neerzetten als in een autospuit. Om de beurt gingen de cursisten rechts voorin (de plek van de bevelvoerder) zitten en er werd een melding verzonnen. Opeens was je een verantwoordelijke. Dat overrompelde je, zelfs in het veilige lokaal waar er niets aan de hand was. De opleiding zorgt ervoor dat je weet wat je kan en moet doen. Met daarbij de hulp van de ervaren bevelvoerders en ploegchefs, leer je goed om te gaan met de verantwoordelijkheden. Zonder uitzondering zeiden ze: “Nog niet zo makkelijk he… bevelvoerder zijn…”. Inderdaad niet makkelijk, maar wel een prachtige verdieping in je werk.

Werken bij de VRH