Meer dan alleen blussen

28 augustus 2023

Omar, opstapper in opleiding

Het eerste halfjaar van de opleiding zit erop. De modules ‘Levensreddend handelen’ en ‘Brand’ zijn inmiddels achter de rug. De periode is snel voorbij gegaan, ondanks dat de lesdagen soms heel lang waren. Het was een periode waarin ik allerlei activiteiten heb ondernomen die ik eerder nooit had gedaan. De eerste keer een bluspak aan, de eerste keer met ademlucht op mijn rug lopen en de eerste keer een brandend gebouw binnentreden tijdens een inzet.

Zoals ik al in mijn eerste column schreef, ben ik ooit begonnen als laborant. Een omgeving waarin alles strak gereguleerd is, een omgeving waarin je nooit en te nimmer gevaar loopt.  Mits je natuurlijk geen gekke dingen doet met alle aanwezige chemicaliën. De brandweer is andere koek en dat heb ik zeker ondervonden het afgelopen halfjaar. Zaken die  je in het dagelijks leven nooit hoopt mee te maken, word je nu juist mee geconfronteerd.

""

Het concept ‘tijd’ is ook erg relatief gedurende een inzet. Soms kan een inzet voor je gevoel lang duren, terwijl er in de werkelijkheid maar enkele minuten voorbij zijn gegaan. In een heel kort tijdsbestek kan er zoveel gebeuren waarin je ook nog eens fysiek en mentaal wordt uitgedaagd in een hectische omgeving. Tijdens de opleiding ontwikkel je je op een nieuw gebied door je eigen grenzen op te zoeken en deze te verleggen. Het is leven is eigenlijk veel te kort, om jezelf nooit uit te blijven dagen.  

In de zomerperiode hebben wij allemaal vrij van de opleiding. Een mooi moment om te reflecteren  en weer vooruit te kijken naar wat er nog gaat komen. In deze periode zit niemand stil en wordt er wekelijks geoefend op de verschillende kazernes in de regio. Het laatste gedeelte van de opleiding zal bestaan uit de module Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS). Dat is iets waar ik naar uitkijk. Ook de module Technische Hulpverlening (THV) is onderdeel van het laatste gedeelte van het opleiding. Het brandweervak bestaat immers niet alleen uit het blussen van brand.  

 

 

Werken bij de VRH