“Ons voertuig is uitgerust met het beste en zwaarste gereedschap dat we hebben”

10 januari 2022

Frank, specialisme Technische Hulpverlening

Bijna twintig jaar geleden begon Frank als brandweerman bij Brandweer Haaglanden. Al snel volgde hij de opleiding tot instructeur, leerde hij om als chauffeur op de wagen te rijden en de hoogwerker te bedienen en specialiseerde hij zich in Technische Hulpverlening (THV). In dit interview vertelt hij over het specialisme THV.

Ons voertuig is uitgerust met het zwaarste gereedschap

“Voordat ik bij de brandweer kwam, deed ik constructiewerk. Daardoor was ik al handig met gereedschap. Dit hielp mij met de toelatingstest voor de brandweer, maar helpt me vooral ook met mijn specialisatie in THV. In principe leren alle brandweermannen en -vrouwen de basisprincipes van technische hulpverlening: een deur uit een auto knippen, een slot forceren, noem maar op. Iedere tankautospuit is uitgerust met standaardgereedschap dat hiervoor gebruikt kan worden.

THV gaat verder dan dat. We rijden op een apart voertuig dat volledig is uitgerust met het beste en zwaarste gereedschap dat we hebben. Met dit gereedschap kunnen we bijvoorbeeld trams omhoogtillen, bepantserde voertuigen betreden, een muur stutten, ernstige wateroverlast verhelpen etc. Om hierop mee te rijden, moet je een specialisatie-opleiding hebben gevolgd. Een aantal collega’s binnen mijn ploeg heeft ook THV als specialisme, je rijdt nooit alleen naar een incident toe waar technische hulp verleend moet worden.

Technisch Hulpverlener Frank Gardien aan het werk
Frank

Vrijwel iedereen is dankbaar voor wat je doet

Een aantal jaar geleden was er een grote gasexplosie in een huis in Den Haag, daar zijn wij toen ook op afgestuurd. We hebben gekeken of het veilig genoeg was voor de overige hulpverleners om het terrein te betreden en hebben maatregelen hiertoe getroffen. Gelukkig hebben we in samenwerking met STH-team (Specialisme Technische Hulpverlening) uit het land ervoor kunnen zorgen dat iedereen veilig onder het puin vandaan gered kon worden en zijn er geen doden gevallen. Het mooie van het werk is dat je als hulpverlener dingen kunt oplossen voor mensen die in nood zitten. Of het nu om iets groots gaat of iets kleins: vrijwel iedereen is dankbaar voor wat je doet.

In de regio Haaglanden hebben de THV-specialisten extra expertise op pantservoertuigen, omdat die relatief veel in onze regio rondrijden. Deze wagens zijn zo gemaakt dat er juist niet naar binnen gebroken kan worden, maar bij een incident of ongeval moeten hulpverleners wel bij een eventueel slachtoffer kunnen. Wij waren de eerste regio in Nederland met deze expertise; inmiddels geef ik ook trainingen bij andere veiligheidsregio’s. Mijn werk bij Brandweer Haaglanden is echt heel veelzijdig, je weet nooit wat een dag je gaat brengen. Daardoor ga ik na bijna twintig jaar nog steeds met veel plezier naar mijn werk!”

Werken bij de VRH