Scheikundige in zijn element bij de brandweer

12 juli 2023

Teun, Beleidsmedewerker Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen (IBGS) en energietransitie en Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS)

Met een bachelordiploma Scheikunde, een masterdiploma Biochemie én een onderwijsbevoegdheid op zak, leek het erop dat Teun scheikundeleraar zou worden. Tot iemand tegen hem zei dat ze bij de brandweer ook ‘leuke plekken voor scheikundigen’ hebben.

Dat hij ooit bij de brandweer terecht zou komen, had hij zelf nooit gedacht. Maar het liep uiteindelijk toch zo. Na een bachelor scheikunde, een master biochemie en onderwijsbevoegdheden voor zowel onder- als bovenbouw, kon hij in principe aan de slag als docent scheikunde. Tijdens zijn master had hij sowieso al ervaren dat alleen laboratoriumwerk niks voor hem was. Vacatures die hij langs zag komen, waren het allemaal net niet. Tot een oud-klasgenoot hem erop wees dat er bij de brandweer ook ‘leuke plekken voor scheikundigen’ bestaan. ‘Wat heb ik daar nou te zoeken?’, dacht Teun eerst, maar toen hij hoorde over de piketfunctie van Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) raakte zijn interesse gewekt. “Dit sloot perfect aan bij mijn achtergrond.” Via een open sollicitatie bij de VRH kwam hij uiteindelijk terecht in een gecombineerde kantoorfunctie als beleidsmedewerker Operationele Voorbereiding en in het opleidingstraject tot AGS dat hij in november 2021 heeft afgerond.

Portretfoto van Teun
Beeld: Sicco van Grieken

 

In zijn eerste functie bij de VRH hield Teun zich bezig met de voorbereiding op de energietransitie. “Dan kun je denken aan het opstellen van procedures, aandachtskaarten en informatiebladen waar onze operationele dienst gebruik van kan maken. Dit kunnen bijvoorbeeld informatiebladen zijn over hoe je omgaat met een zonnepanelenbrand of hoe je een elektrische auto na een ongeval veiligstelt.” Daarnaast werkte hij met andere afdelingen samen aan een integrale aanpak van diverse vraagstukken. “Zoals de plaatsing van een buurtbatterij. Het betekent iets voor alle afdelingen. Zo kan de afdeling Risicobeheersing een advies opstellen over onder andere compartimentering en benodigde blusvoorzieningen. De afdeling Operationele Voorbereiding maakt de procedure voor het optreden van de operationele dienst bij een incident. De afdeling Vakbekwaamheid ontwikkelt lesmateriaal voor de bijscholing van onze brandweerlieden op dit thema. Al deze componenten moeten aansluiten bij de praktijk van onze brandweerlieden, want het draait uiteindelijk om veilig en effectief optreden ten tijde van een incident.”

 

Aanstekelijk enthousiasme

Tijdens zijn eerste jaar bij de VRH kreeg Teun de gelegenheid om de organisatie goed van binnenuit te leren kennen. Hij draaide diensten mee met ploegen en piketfunctionarissen. “Het is mooi om zo meer gevoel te krijgen bij waar je je kantoorwerkzaamheden voor doet. En fijn om zowel de collega’s als de werkzaamheden in de operationele dienst goed te leren kennen.” Hij gedijt goed in een omgeving waar er nauw samengewerkt moet worden. “Dat saamhorige is bij de brandweer zeer uitgesproken aanwezig. Je moet het samen doen. Ik denk dat de meeste collega’s vanuit passie bij de brandweer werken. Dat heeft een enorm positief effect op de hele organisatie. En het enthousiasme werkt aanstekelijk.” Volgens Teun zijn de werksfeer en mentaliteit bij Brandweer Haaglanden bijzonder goed. “Daarnaast is er veel ruimte voor zelfontplooiing en kennisontwikkeling. In de coronaperiode heb ik meer nagedacht over mezelf en mijn drijfveren. Ik kwam tot de conclusie dat ik hier ontzettend op mijn plek zit.”

 

Als organisatie valt er altijd nog te groeien, volgens Teun. “Een van de zaken waar ik met regelmaat tegenaan loop, is de manier hoe we onze informatie borgen binnen de organisatie. Het is af en toe erg lastig om de informatie die je zoekt te kunnen vinden. We zijn gewend om elkaar daar persoonlijk om te vragen, maar dat is niet altijd even makkelijk als je nog niet iedereen kent binnen de organisatie.”

Foto van een brandweerman in pak tegen gevaarlijke stoffen
Beeld: Sicco van Grieken

Groepsgevoel

Teun roemt het groepsgevoel bij de brandweer. Hij vertelt over de eerste keer dat hij meedraaide met een ploeg van kazerne Centrum. “Ik mocht een containerbrandje blussen. Voor brandweerlieden dagelijkse kost, maar voor mij als nieuweling erg gaaf om te doen. En geweldig dat ik vanuit de ploeg de gelegenheid kreeg. Dat soort dingen blijven me wel bij. Het spreekt voor de organisatie dat je meteen wordt opgenomen in de groep en de kans krijgt dingen te leren.”

 

Teun kijkt ernaar uit om de komende jaren zijn piketfunctie als AGS invulling te geven. “Ik denk dat er de komende jaren nog veel te verdiepen en verbreden valt. Mijn ambities hebben geen grenzen. Ik wil mezelf altijd blijven ontwikkelen.”

 

De energietransitie

In het Klimaatakkoord van Parijs is vastgelegd dat de CO2-uitstoot de komende jaren drastisch moet worden verminderd. Daarvoor moeten we in ons land overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Landelijk werken de veiligheidsregio’s samen om de risico’s die met deze transitie gepaard gaan zo goed mogelijk in kaart te brengen en om de veiligheidsregio’s te voorzien van input voor zowel hun repressieve als adviserende taak. Teun: “Een elektrische fiets in Den Haag is niet anders dan in Groningen. Dus het is goed om de aanpak daarvan met elkaar te stroomlijnen.” De veiligheidsregio’s in Nederland zijn opgedeeld in districten. Voor de energietransitie heeft elk district een eigen hoofdonderwerp. De VRH is regiehouder op Energie Opslag Systemen (buurtbatterijen) en de opslag van lithium-ion accu’s. Teun is daarvoor het aanspreekpunt. “Lihtium-ion accu’s komen we tegen in mobieltjes, laptops, elektrische fietsen, auto’s en tal van andere toepassingen. Als er vanuit het land vragen zijn over het omgaan met deze accu’s kunnen ze bij ons terecht.” Op zowel regionaal, alsook op district- en landelijk niveau wisselt hij relevante informatie uit met veiligheidspartners. “Het is uitdagend en afwisselend werk.

Je bent samen aan het pionieren op het gebied van veiligheid binnen de energietransitie.”

 

Dit is één van de achttien verhalen van onze collega’s. Wil je meer lezen? Bekijk dan het magazine Brandweerwerk.

Werken bij de VRH