Technische Hulpverlening bij de brandweer

28 juli 2022

Danny & Jessica brandweervrijwilligers

Ondertussen is de vakantieperiode aangebroken. Tijdens de schoolvakanties hebben we ook even vrij van de opleiding. Dat geeft ruimte en tijd om de opleidingsavond te gebruiken voor verdieping in onderwerpen die we de afgelopen periode behandelden. Maar ook voor andere leuke zaken, zoals het treffen van de voorbereidingen voor de World Police & Fire games waar wij de komende weken aan meedoen met een team fantastische mensen vanuit onze kazerne Maasdijk. En natuurlijk tijd voor het schrijven van een column natuurlijk! 

De afgelopen periode zijn we intensief bezig geweest met Technische Hulpverlening (THV). Dit is, naast brandbestrijding, een van de vier hoofdtaken van de brandweer. We nemen je graag even mee in THV. Wat komt hier nou allemaal bij kijken en wat leren wij als aspirant manschap allemaal tijdens de opleiding?

 

Brandweervrijwilligers Danny en Jessica poseren met brandweermaterieel

Spoedeisende en niet-spoedeisende taken

Technische hulpverlening, oftewel THV, bestaat uit spoedeisende en niet-spoedeisende taken. Spoedeisend betekent dat er direct hulp nodig is. Er is dus sprake van een hoge prioriteit. Denk bijvoorbeeld aan een gaslekkage, beknelling of aan kleine kinderen die alleen opgesloten zitten in een huis. Ook het redden van een in een auto bekneld slachtoffer is een spoedeisende taak. Voor redden van een bekneld slachtoffer in een auto zijn verschillende bevrijdingstechnieken die je kunt toepassen. Deze technieken hebben we veel geoefend. Later in deze column zullen we daar wat meer over vertellen.

Ook zijn er niet-spoedeisende taken. Deze hebben niet de hoogste prioriteit, maar het is wel belangrijk dat er een hulpdienst ter plaatse komt. Deze kun je onderverdelen in hulpverlenende en dienstverlenende werkzaamheden. Hulpverlenende werkzaamheden zijn bijvoorbeeld sneeuw op het dak van een kinderopvang  wat naar beneden dreigt te vallen, een boom op de openbare weg verwijderen of een liftopsluiting. Een dienstverlenende taak bestaat bijvoorbeeld uit een kelder die moet worden leeggepompt of een oliespoor op de weg dat verwijderd moet worden. Dienstverlenende taken voert de brandweer alleen uit als er sprake is van een gevaarsetting die zo snel mogelijk opgelost moet worden.

Wij hebben ons voor de vakantieperiode voornamelijk gefocust op de spoedeisende taken en met name het bevrijden van slachtoffers die bekneld zitten in een voertuig. Het redden van een slachtoffer kan met verschillende bevrijdingstechnieken. Elke situatie is anders. Je moet goed kijken naar de positie van de auto en of de deuren van de auto bijvoorbeeld nog open kunnen. Maar ook of de auto op een stevige onderstond staat en wat de toestand van het slachtoffer is. Aan de hand van al deze zaken kies je een passende bevrijdingstechniek voor de situatie.

Ieder een eigen taak

Maar het belangrijkste zodra je aankomt bij een incident is, nog voordat je gaat knippen, spreiden en bevrijden, dat je een veilige werkomgeving creëert voor jou en je collega’s. De weg moet worden afgezet en rijbanen kunnen worden afgesloten. Bij THV heeft elke manschap een specifieke taak. Twee collega’s zijn verantwoordelijk voor de stabilisatie van het voertuig en het bevrijden van het slachtoffer. Dit is het technische team. Een derde collega is verantwoordelijk dat alles wat er gebeurt bij het stabiliseren, het bevrijden, in de omgeving van het incident en met het slachtoffer op een veilige manier gebeurt. Deze collega bewaakt constant de veiligheid van iedereen. De vierde collega van het team is de gewondenverzorger. Deze blijft bij het slachtoffer, houdt het slachtoffer aan de praat, vertelt wat er gaat gebeuren en blijft de vitale functies bewaken. De bevelvoerder houdt de leiding, overlegt continu met de manschappen en bespreekt vervolgstappen onder andere met overige hulpdiensten zoals de politie of ambulance.

Elke situatie is anders

Zoals eerder verteld: elke situatie is anders. Er zijn zoveel manieren om een persoon uit een auto te bevrijden. Zo kan er besloten worden om een deur of achterklep te verwijderen. Maar het kan ook zo zijn dat het hele dak van de auto verwijderd moet worden of er in de zijkant van een driedeurs auto een extra deur moet worden gemaakt. Om een beeld te geven hoe we aan het werk zijn kunnen we beter wat foto’s laten zien dan alles beschrijven (zie hieronder).

Na de vakantie gaan we verder met het blok THV en verdiepen we ons in de minder spoedeisende taken en specialismen. Wij genieten nu nog even van de zomer en vlammen de komende week op de World Police & Fire Games. In het volgende column laten we weten hoe dat is afgelopen.

Fijne vakantie iedereen.

Jessica en Danny in blusbak tijdens oefening
Brandweervrijwilliger die in kofferbak auto zitten tijdens THV oefening
Brandweervrouw Jessica in actie tijdens de THV-oefening
vrijwilliger danny voor een auto tijdens een Technische Hulpverlening oefening
Een auto ondersteboven tijdens een Technische Hulpverlening oefening
Vrijwilligers Danny en Jessica naast elkaar in bluspak tijdens een Technische hulpverlening oefening

Werken bij de VRH