Terug naar school

07 september 2023

Benjamin, Beleidsmedewerker Incidentbestrijding Gevaarlijke Stoffen

Waar kan je als brandweerman op licht gevorderde leeftijd terecht als je een studie wil gaan volgen? Deze vraag speelde toen ik 43 jaar jong was. De keuze viel uiteindelijk op Chemische Technologie. Mooi, dat was in ieder geval duidelijk. Nu de volgende stap: uitzoeken waar ik de opleiding kon volgen. Wel in deeltijd, want het brandweerwerk ging gewoon door. Ik kon er niet even vier jaar tussenuit knijpen.

Na een hoop zoekwerk kwam ik terecht bij Hogeschool Rotterdam. Daar boden ze Chemische Technologie in deeltijd aan, waarbij er één schooldag per week was. De deeltijdopleiding was eigenlijk gericht op mensen die al werkzaam waren in de chemische industrie. Dat ik bij de brandweer werkte was ietwat onhandig, maar met goede wil en wat creativiteit waren de obstakels wel op te lossen.

Benjamin Dillingh, in opleiding

Oké, een school gevonden, nu nog toegelaten zien te worden. Het was alweer een tijdje geleden dat ik mijn eindexamen van de middelbare school had gedaan. In de tijd waar we nog met guldens betaalden, we telefoons met een snoer eraan hadden en nog werden gehuurd van de PTT (het huidige KPN) en waar menig brandweerman en -vrouw van nu nog niet eens geboren was. Lang geleden dus. Waar had ik in vredesnaam mijn diploma’s en cijferlijsten gelaten? Ik moest kunnen aantonen dat ik gediplomeerd was en dat ik wiskunde en natuurkunde in mijn pakket had.

Na lang in bergen papier te hebben graven, heb ik gelukkig alles kunnen vinden. Ik moest een kopie van mijn diploma met cijferlijst door middel van stempels laten waarmerken op mijn oude school. Gelukkig bestond deze nog. Sterker nog, de dame van de administratie die mij van de felbegeerde stempels kon voorzien, werkte er ruim 25 jaar geleden ook. Met bestempelde papieren en een nostalgisch gevoel kon ik verder.

Alles was rond, in september 2020 ging ik van start. De donderdag werd mijn schooldag, van half twee ’s middags tot tien uur ’s avonds. Door een vervelend virus moest de klas in tweeën worden gedeeld. De ene helft kon naar het klaslokaal komen en de andere helft deed mee via de elektronische snelweg. De groepen wisselden elke week, dus ik ging eens per twee weken naar Rotterdam. Mijn eerste les was online.

De trein was vertrokken. Allemachies!!! Het bleek geen boemeltje maar een intercity. Vanaf de eerste seconde kwam er een grote hoeveelheid lesstof op mij af. Van het soort waarvoor je echt even je best moet doen om er ook maar iets van te begrijpen. Dat stopte niet, voor een jaar lang ging dat zo door. Dan even vakantie en in september weer opstappen. Per periode van tien weken volgde je drie vakken. Voor twee vakken deed je een tentamen en voor het derde vak een onderzoek met een verslag. De studie duurt vier jaar en één jaar had vier periodes.

Het advies van de voorzitter van de AGS-selectiecommissie luidde dat ik een studie moest gaan doen die ik vol zou houden. Daarvan was geen woord gelogen. Mijn respect voor mensen die naast hun reguliere werk en gezinnetje thuis een studie in deeltijd hebben gedaan, was enorm gegroeid. Daarbij was mijn wens gelijk in vervulling gegaan: ik was terug naar school en mijn grijze massa kreeg een flink pak rammel. Wat een positieve energie komt daarbij vrij!

Werken bij de VRH