Terugblik columnisten Marije en Gideon

29 december 2021

Marije en Gideon, brandweervrijwilligers

Het afgelopen jaar hebben Marije en Gideon iedere maand een column geschreven over hun werk als brandweervrijwilliger bij Brandweer Haaglanden. In deze afsluitende column stellen zij een aantal vragen aan elkaar over het schrijven van de columns en hun werk als vrijwilliger. Zij dragen het stokje over aan het volgende columnisten-duo dat in januari van start gaat.

Gideon: “Marije, heb jij eigenlijk veel reacties ontvangen op jouw columns?”

Marije: “Jazeker! Vanuit mijn collega’s van de kazerne kreeg ik veel leuke reacties, maar ook zeker via social media van mensen die ik niet kende. Het was leuk om van anderen te horen dat ik in mijn columns net zo droog uit de hoek kan komen als dat ik in het echt ook ben. Overigens vond ik jouw columns ook leuk om te lezen. Wat denk je dat jij hebt bereikt met het schrijven van deze columns?”

Gideon: “Ik zeg altijd: onbekend maakt onbemind. Dus door te schrijven over ons werk als brandweervrijwilliger, hoop ik dat we mensen een breder beeld hebben kunnen geven over het werkveld van de brandweer. Dat geeft een goed gevoel. Hoe vond jij het om over je werk bij Brandweer Haaglanden te schrijven?”

Marije: “Het is bijzonder dat je met je columns mensen misschien wel kunt triggeren om ook aan de slag te gaan bij de brandweer. Ik hoop hiermee ook meer vrouwen geïnspireerd te hebben. Ook was het erg leuk om te vertellen wat het nu precies inhoudt om te werken als brandweervrouw. Hoe zou jij het brandweervak omschrijven?”

Brandweervrijwilligers Marije en Gideon

Gideon: “Het is veelzijdig, lonend en stoer. Er zijn eigenlijk niet genoeg woorden om het brandweervak echt goed mee te omschrijven. Brandweervrijwilliger zijn verandert je als mens, in de manier waarop je denkt en in je doen en laten. Zo leg ik soms zelfs op vakantie een setje kleding klaar op de grond voor een eventuele uitruk, dat zit gewoon in me. Ook blijf je continu dingen bijleren. Weet jij al wat je volgende opleiding bij de brandweer wordt?”

Marije: “Dat is een goede vraag… Ik zou het heel leuk vinden om te leren om met zwaailichten op het waarschuwings- en verkenningsdienstvoertuig te rijden, hiermee ga je onder andere naar reanimaties en rukt de meetploeg uit. Ook die meetploeg lijkt me interessant, waarmee je onder leiding van een meetploegleider meet of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen bij bijvoorbeeld een brand met veel rookvorming. Wat zou jij vertellen aan mensen die nog twijfelen om de opleiding tot brandweervrijwilliger te volgen?”

Gideon: “Gewoon doen! Het zou zonde zijn om op late leeftijd terug te denken aan dit twijfelmoment en spijt te hebben dat je de stap nooit hebt gewaagd. Ter afsluiting, wil jij nog iets aan de lezers van deze column meegeven?”

Marije: “Ik hoop dat jullie met net zoveel plezier onze verhalen hebben gelezen, als het plezier dat ik had in het schrijven ervan. Het vak van een brandweervrijwilliger is heel breed en je maakt van alles mee. Het is soms ook wel echt hard werken, maar het is nooit saai. Het plezier dat je hebt met je maten op de kazerne maakt dat het heel mooi werk is. Bedankt voor het lezen van onze columns en voor iedereen die nog twijfelt om bij de brandweer te komen, zeg ik net als Gideon: gewoon doen! Wil jij onze lezers nog iets meegeven Gideon?”

Gideon: “We hebben in onze columns veel kunnen vertellen over de vrijwillige brandweer. Ik hoop dat er bij sommige lezers een vonkje is overgesprongen, waardoor zij zich aanmelden als brandweervrijwilliger. Het werk heeft grote voordelen: de dingen die je leert, kun je uiteraard goed inzetten bij incidenten, maar kun je ook goed gebruiken in jouw persoonlijke omgeving. Daarnaast zijn de oefenavonden en inzetten een mooie besteding van je vrijetijd en krijg je er nog voor betaald ook.”

Wil je columns van Marije en Gideon teruglezen? Dat kan, je vindt ze hier.

Werken bij de VRH