Uitgagingen en successen in de module ‘brand’

23 juni 2023

Omar, opstapper

Het is weer een tijd geleden dat ik iets schreef. In mijn laatste column schreef ik over onze kennismaking met echt vuur waarbij we in een container het vuur van heel dichtbij konden meemaken. Inmiddels zijn we verder gevorderd in de module ‘brand’.

omar

Van defensief tot offensief

We hebben al vele inzetten geoefend. Van defensief buiten inzetten tot aan offensief binnen inzetten.  Bij een defensief buiten inzet is gericht op het beheersen en inperken van een brand van buitenaf. Aan de andere kant verwijst offensief binnen inzet naar het actief betreden van het brandende gebouw of ander object. Het eerste examen is zelfs al achter de rug waarbij de hele groep geslaagd is.

In de tussentijd zijn we al op diverse oefencentra geweest en hebben we kennisgemaakt met verschillende typen brand. Een hout gestookte brand genereert enorm veel hitte, dat merk je ook tijdens de inzet. Een gas gestookte brand is iets koeler, maar desondanks nog steeds heet.

Intense dagen 

Het zijn intense dagen die enorm veel energie vergen. Na een aantal maanden groeit de saamhorigheid in de groep en hebben we steun aan elkaar. Deze dagen vereisen natuurlijk ook  veel energie van de instructeurs zelf. Gelukkig zijn zij erg geduldig met ons.

Door het volgen van de module 'brand' heb ik nog meer waardering gekregen voor de brandweermensen die dagelijks het zware werk doen. Zij wagen in lastige omstandigheden letterlijk hun leven voor of ten behoeve van een ander

Over een maand volgt het afsluitende examen voor brand in Vlissingen. Hier zullen we de komende tijd naartoe werken. Het zullen nog een paar pittige weken worden, maar hopelijk slagen we met de hele groep!

Werken bij de VRH