"Een soort puzzel oplossen vind ik echt gaaf!"

02 augustus 2023

Robin, projectleider brandweerdrone

Voor Robin Turkenburg is er niets zo mooi als complexe problemen oplossen, zowel op straat als achter zijn bureau.

Het was eind 2013 toen er bij de kazerne in Delft een melding binnen kwam dat er een brandlucht in de kernreactor van de TU Delft was waargenomen. Robin en zijn collega’s gingen erop af en troffen daar een aantal verschrikte medewerkers aan, die hen door een sluis, met een deur van een halve meter dik, de reactorruimte binnen lieten gaan. Daar constateerden ze inderdaad een rooklucht. “Dit zijn van die uitzonderlijke klussen die ons werk interessant maken”, vertelt Robin. “Een ongewisse situatie, waarbij je door creatief na te denken een soort puzzel moet oplossen.” In eerste instantie wees Robin de ventilator aan als verdachte, maar die bleek gewoon naar behoren te functioneren. Vervolgens werd duidelijk dat de brandlucht van buiten de reactor moest komen. “Uiteindelijk kwamen we erachter dat het een stratenmaker was die met zijn graafmachine verzakt was en door het spinnen van zijn wielen de brandlucht veroorzaakte. Dat je op die manier een soort puzzel moet oplossen, vind ik echt gaaf.”

Of neem die keer dat Robin en zijn team werden opgeroepen voor een vreemde lucht op de zolder van een rijtjeswoning. Bij aankomst constateerden ze dat het ging om een rotte-eierenlucht, wat een indicatie zou kunnen zijn voor de aanwezigheid van waterstofsulfide (H2S), een sterk ruikend giftig gas. Doordat de woning in de buurt van de DSM-fabriek stond, viel daar in eerste instantie de verdenking op, maar doordat de wind niet bij die fabriek vandaan kwam, moesten Robin en zijn collega’s het in een andere hoek zoeken. “We zijn toen gaan rondlopen in de wijk en troffen daar een groepje mensen aan die met iets bezig waren. Dat bleken studenten van de TU te zijn, die een ‘anti-aanrandingsarmband’ hadden ontwikkeld en die nu uitprobeerden. Als er iemand aangevallen zou worden, dan kon je met deze armband de belager wegjagen.”

Robin Turkenburg houd de brandweerdrone vast

Toe aan iets nieuws

Het zijn dit soort situaties, waarin het draait om improviseren en het zoeken naar een juiste oplossing, die maken dat Robin sinds 1995 met veel plezier bij de brandweer werkt. Maar diezelfde passie heeft hem er ook toe aangezet om nieuwe stappen te zetten. Nadat hij begon als manschap, ontwikkelde hij zich tot specialist bestrijding gevaarlijke stoffen, technisch hulpverlener, bevelvoerder en uiteindelijk tot ploegchef. Hoewel hij veel energie haalde uit het werk op straat, was hij in 2010 toe aan iets nieuws. “Ik ben toen 50%voor Operationele Voorbereiding gaan werken en bleef voor 50% in de Operationele Dienst. Ik was de eerste in de organisatie met zo’n 50%-constructie, die je nu steeds vaker ziet. In die jaren ben ik betrokken geweest bij de doorontwikkeling van het duikspecialisme, wat ik erg interessant vond. Je gaat dan echt diep op de materie in.”

Die gecombineerde plaatsing smaakte voor Robin naar meer, maar zijn plan om zich verder als beleidsmedewerker te ontwikkelen ging een aantal jaren de ijskast in, omdat er in Delft een nieuwe ploeg was opgericht, waar Robin de ploegchef van werd. “Ik merkte dat ik dit niet parttime kon doen. Ik vond het bijvoorbeeld lastig om goed een vinger aan de pols te houden, dus toen ben ik gestopt met mijn 50%-constructie. In die tijd had ik ook de mogelijkheid gekregen om volledig beleidsmedewerker te worden, maar mijn kinderen waren toen nog jong. In de Operationele Dienst heb je een rooster van 24 uur op en 72 uur af, waardoor ik veel tijd voor hen over hield. Ontzettend leuk om ze te zien opgroeien, maar je zet dan wel je loopbaan even op pauze.”

Drone

Toch was Robin in 2020 weer toe aan een nieuwe uitdaging. Toen een oud-teamhoofd hem vroeg om tijdelijk als beleidsmedewerker bij de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek aan de slag te gaan, pakte hij die kans met twee handen aan. “In deze functie ben ik onder meer bezig geweest met het beleid voor de brandbestrijding van rietkappen. Daarnaast mocht ik aan de slag met de oprichting van het zogenaamde ‘droneteam’. Het mooie is dat ik in dit traject de kennis van Brandweer Haaglanden kon gebruiken, die al eerder met een drone is begonnen.”

Inmiddels is Robin terug bij Brandweer Haaglanden na detachering in een andere regio en nu bezig met het thema energietransitie. Robin: “Het is mooi dat je op deze manier de kans krijgt om jezelf ergens anders te verrijken en na deze periode opgedane kennis weer mee terug te nemen naar je eigen organisatie. Inmiddels ben ik begonnen als Officier van Dienst. Op die manier kan ik toch weer operationeel bezig zijn, want dat miste ik wel een beetje.

 

Dit is één van de achttien verhalen van onze collega’s. Wil je meer lezen? Bekijk dan het magazine Brandweerwerk.

Werken bij de VRH