Van selectie naar opleiding

24 maart 2022

Danny & Jessica brandweervrijwilligers

Jessica: “We zijn nu al een tijdje in opleiding en hebben al veel geleerd. Voordat je aan de opleiding kunt beginnen, moet je eerst door de selectiedag en een aanstellingskeuring komen. Dan, vind jij het leuk om daar eerst wat over te vertellen, voordat ik wat over de opleiding vertel?”

Jessica en Danny bij de brandweerauto

Selectie

Danny: “De selectiedag is een leuke dag. Vol spanning begon ik er aan. Het wordt ook wel de twaalf-uurs test genoemd. Een dag die vroeg in de ochtend begint en waarvan je totaal niet weet wat je gaat doen. Je weet alleen wat je moet meenemen en hebt wat van andere mensen uit de ploeg gehoord. Maar ja… hoe verloopt het dan echt? De dag begint met sportieve testen. Zowel conditioneel als in kracht word je uitgedaagd met bijvoorbeeld een coopertest en een fitness parcours. Ook andere soorten testen komen aan bod. Een engte test; hoe presteer jij in kleine donkere ruimtes? Een hoogte test; heb je hoogtevrees? Een communicatie test; kun jij de juiste boodschap kort en bondig overbrengen? En een technische test; kun je goed omgaan met gereedschappen?” Gedurende de dag staat teambuilding centraal. Je moet samen met je team heel veel opdrachten voltooien. Alles is daarbij gericht op samenwerking. Je instelling, houding en gedrag is wat die dag telt! Kortom, laat zien wie je bent. Aan het einde van de dag ben je helemaal gesloopt, maar het is ontzettend gaaf en een unieke ervaring. Je wilt op dat moment natuurlijk meteen horen of je door de selectie bent gekomen. Ze lieten ons daarentegen toch nog een aantal dagen in spanning. Uiteindelijk kwam het verlossende woord: we zijn door de selectie gekomen en mogen door naar de aanstellingskeuring!”

De aanstellingskeuring vindt een korte periode na de selectiedag plaats. Deze keuring bestaat uit een kort medisch onderzoek en een fysiek parcours.

Klaar voor de opleiding

“Nou Jess, we zijn allebei goedgekeurd, laat die opleiding maar beginnen.”

Jessica: De opleiding begint met een kennismaking. Superleuk om dan eindelijk al je klasgenoten en een aantal docenten te ontmoeten. Na de kennismakingavond begint de eerste lesavond. Een lesavond bestaat afwisselend uit theorie en praktijk. Naast de doordeweekse avond hebben we ook regelmatig een zaterdag waar we veel praktijk oefeningen kunnen doen.

Tijdens de opleiding behandel je verschillende thema’s. Wij zijn gestart met het thema levensreddend handelen. Tijdens de lessen leer je veel over verwondingen, het bewaken van vitale functies, hoe je slachtoffers kan behandelen gedurende een incident en hoe je hier als brandweer het beste mee om kunt gaan. Parallel aan het thema levensreddend handelen leren we de basisprincipes van brandbestrijding. Zo krijgen we antwoord op de vragen: hoe ontstaat brand, hoe gedragen rook en vuur zich en welke manieren van blussen zijn er. Het thema levensreddend handelen sluit je af met een theorie- en een praktijktoets, die we succesvol hebben afgerond.”

Realistisch oefenen

Hierna volgt het thema “Brandbestrijding”. Nu komen nog meer gave oefeningen en praktijklessen aan bod. Op verschillende locaties leer je de tekenen van brand herkennen, op de juiste manieren te handelen, blussen en slachtoffers te redden. Zo zijn we een aantal keer naar een oefencentra geweest. De eerste keer was best spannend, we zaten met zijn allen in een container waar een flink vuur werd opgestookt. Zo konden we ervaren hoe vuur zich gedraagt en hoe dat voelt als manschap.

Foto training op de Maasvlakte.

Later zijn we naar meerdere oefencentra gegaan om realistisch te kunnen oefenen. Zo leerden we hoe je verschillende soorten incidenten het beste kunt bestrijden. Het zijn zware dagen, maar ontzettend gaaf!

Het eindexamen brandbestrijding bestaat uit een weekend waarbij je de eerste dag een aantal oefeningen draait en de volgende ochtend het examen aflegt. Wat waren we blij toen we hoorden dat we geslaagd waren, daar hebben we natuurlijk op geproost!”

Danny: “Het thema brandbestrijding is dus afgerond en zijn we gestart met het volgende thema in de opleiding. Daar zullen we later meer over vertellen. En hoe cool is het, dat we ondertussen ook al mee uitrukken. De pieper is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse routine. Voordat ik ook maar ergens naartoe ga check ik altijd of ik alles bij me heb: sleutels, telefoon, portemonnee en natuurlijk, de pieper!”

Werken bij de VRH